Annons
Annons


Varför möglar hembakat bröd så snabbt?


hembakt_brod

Varför har hembakat bröd kortare hållbarhet än köpt bröd som inte innehåller konserveringsmedel? Och varför möglar hembakat så lätt? Är det bättre att förvara brödet i kylen?
Leena H

Elisabeth svarar:
Orsaken till att ditt bröd möglar kan vara att det inte har fått svalna tillräckligt innan du förpackat det. Har brödet inte kallnat innan det läggs i en plastpåse bildas kondens, fukt, i förpackningen. Eftersom mögel trivs utmärkt i fuktig miljö förökar sig mögelsporerna extra fort då.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Se till att brödet är kallt innan du förpackar det. Frys gärna direkt in det bröd som inte beräknas gå åt inom de närmaste dagarna.

Ett annat tips är att prova baka surdegsbröd. I sådant bröd förhindras mögelbildningen en aning och du får längre hållbarhet. Använd färdigköpt surdeg så blir det enkelt.

Att förvara bröd i kylskåp rekommenderas inte, eftersom stärkelsen förändras vilket gör att brödet åldras snabbare.

 

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…