Annons
Annons


Varför ska man genomsteka burgarna?


hamburgare

Jag undrar varför det plötsligt blivit så noga med att ha exempelvis hamburgare helt genomstekta. Förut läste man inget om detta. Gör det någon skillnad om man använder köttfärs som varit fryst?
Margaretha

Annons

Att man satt mer fokus på att genomsteka hamburgare och annat malet eller finhackat kött beror på att risken för matförgiftningar ökat på grund av bakterien ehec. Bakterien finns på köttets yta och när det mals blandas den in i själva färsen och kan sedan orsaka svåra maginfektioner. Speciellt känsliga är små barn upp till fem år, då de kan drabbas av njurskador om de insjuknar.

Därför är det väldigt viktigt att malet kött steks tills köttsaften är klar och genomskinlig. Köttet ska inte vara rosa eller rött, enligt Livsmedelsverket.

Tänk speciellt på det när du grillar. Ofta är det svårt att få malet kött helt genomstekt, eftersom det lätt bränns på ytan i grillen. Därför gäller det att grilla varsamt och inte ha alltför het värme. Använd gärna grillens lock för att underlätta genomstekningen.

Dra dig heller inte för att beställa genomstekt hamburgare när du äter på restaurang!

Det spelar ingen roll om köttet varit fryst eftersom bakterien inte dör vid frysning.


(4)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…