Annons
Annons


Varför spinner min katt?


spinnande katt

Varför spinner min katt?
Den ligger ju där alldeles matt…
Vad ska jag ge Guldhamstern min
så han inte får ont i magen sin?

 

Det finns säkert en hel del saker du undrar över om ditt husdjur. Nedan följer två av de mest googlade frågorna under 2013 när det kommer till husdjur, och svaren på dessa givetvis! Har du fler frågor, vänd dig gärna till Allas veterinär och ställ din fråga HÄR.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

 

Varför spinner katten?

Varför katter kan spinna är fortfarande inte helt fastställt, men det finns olika teorier om hur katten får fram det spinnande ljudet. En förklaring är att katten använder sina stämband. En teori är att katten åstadkommer sitt spinnande via nervpulser till muskulaturen i svalget och buken. Tamkatter har ett så kallat tvåvägsspinn, det vill säga både vid in- och utandning, till skillnad från de vilda katterna som endast spinner vid utandningen. Spinnandet är ett medfött beteende och hur benägen en katt är att spinna anses gå i arv.

Den vanligaste orsaken till att katter spinner är att de mår bra. Spinnandet uttrycker kattens behov av social kontakt med ägaren. Det kan också vara en del av kommunikationen mellan en katthona och hennes ungar. Viktigt att veta är att katter även kan spinna när de är riktigt rädda eller har mycket ont. Då använder katter spinnandet för att lugna ner sig själva.

Forskning tyder på att kattens spinnande även kan vara en biomekanisk läkningsmekanism. ­
Det har även påvisats att i synnerhet de lågvibrerande frek­venserna har en terapeutisk effekt. De är smärtstillande, gynnar sårläkning, reducerar svullnad och underlättar andningen. Eftersom katten har anpassat sig till att spara på energin genom långa perioder med vila och sömn, kan spinnandet vara ett sätt för den att stimulera sitt skelett och sina muskler utan att förbruka så mycket energi.

Jämfört med exempelvis hundskelett, läker kattskelett betydligt fortare och med färre komplikationer. Kanske är det därför myten om kattens nio liv har uppstått – den har helt enkelt en inbyggd förmåga att bota sig själv.

Alla små katter kan spinna, och bland de stora kattdjuren kan geparden göra det. ­Lejon, tigrar och leoparder kan dock inte spinna. De kan i gengäld ryta, vilket de små katterna inte kan.
Källor: National Geographic, Agria, Katterina.se

 

Vad äter Gulhamstern?

Hamstern är en allätare. Dvärghamstern och Guldhamstern äter samma sorts mat. I det vilda lever de i öknar och på stäpper där de livnär sig på frön, bär, blad och rötter. Men de äter även insekter, spindlar och sniglar.

Som basfoder kan du använda en fröblandning, som kan köpas i lösvikt hos djuraffärer. Eller så kan du göra en egen mix av tex. solrosfrön (måttliga mängder), sesamfrön, hirskolv, mariekex, skorpor, russin, ris, cornflakes, havregryn och knäckebröd.

Som tillskott till basfodret ger du något av följande: (grönsaker och frukt ges i små mängder, annars kan hamstern få diarre)

Äpple Pasta
Päron Kokt ris
Morot Russin
Sallad Persilja
Vitkål Gräs
Melon Maskrosblad
Vindruvor Klöver
Hasselnötter Groblad
Knäckebröd Bär tex jordgubbe
Kålrot Groddar, t ex alfalfa
Salladskål Färska löv, t ex björk, lönn
Gurka Nate/våtarv
Tomat (utan skal) Broccoli
Blomkål Bladspenat
Dill Lomme
Persika Yoghurt
Ärtor Välling
Kokt potatis

Här kan du få fler tips på vad som är bra och mindre bra föda för din hamster.

hamster

 

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…