Annons
Annons


Varför spricker rulltårtan?


rulltarta2

När jag bakar rulltårta spricker den eller också fastnar det översta gräddade lagret på papperet. Jag brukar rulla den när den är varm. Vad är felet?
Anna Andersson

Rulltårta är egentligen enkelheten själv, men kan ibland ställa till en del problem. Vilket recept man använder har naturligtvis betydelse. Välj helst ett väl beprövat grundrecept.

Annons

Även ugnstemperatur och tid i ugnen spelar roll. Kakan ska bli färdiggräddad, men inte övergräddad, då spricker den lätt när den rullas. Ungefär 5–8 minuter är vanligt i cirka 250° ugnsvärme.

Gilla Allas.se på Facebook

Innehåller smeten övervägande delen vetemjöl bör kakan rullas varm om man ska använda sylt eller mosade bär som fyllning. Ett bra tips är att värma sylten en aning så blir den lättare att bre ut jämnt över rulltårtan. Ska kakan däremot fyllas med t ex smörkräm låter man den kallna under en långpanna. Annars kan kakan lätt spricka.

För att undvika att kakan fastnar i botten på bakplåtspappret kan du gärna smörja det lite innan smeten hälls på. Sedan vänds kakan, helst på väl sockrat bakplåtspapper. Man kan även sockra direkt på kakan innan den vänds.

Nästa steg är att pensla ovansidan på papperet som kakan gräddats på med kallt vatten, eller lägg på en väl fuktad bakduk eller handduk. Vänta några minuter och dra försiktigt loss papperet. Då brukar hela kakan lossa fint och sockret gör att man undviker att den gräddade ytan fastnar i det nya rena papperet. Rulla samman kakan från kort- eller långsidan.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…