Annons
Annons


7 oväntade anledningar till att du tappar mycket hår

Håravfall behöver inte bara bero på ålder eller ärftlighet. Vi har listat 7 skäl till varför håret faller av – och vad som kan göras för att förhindra det.


Håravfall kan bero på flera oväntade anledningar.

Varje människa tappar mellan 60 och 100 hårstrån per dag. Detta räknas som helt normalt, men ibland tappar vi betydligt mer än så.

Den vanligaste orsaken till kraftigt håravfall är sjukdomar, mediciner eller ärftlighet. Men det finns också orsaker som vi själva kan påverka.

Annons

Här är 7 oväntade anledningar till att du tappar onormalt mycket hår:

1. Du är för smal
Om du har gått ner mycket i vikt på kort tid kan detta jämställas med ett trauma för kroppen. Risken är också att du inte får i dig tillräckligt med B-vitaminer, som är viktigt för hårsäckarna. Har du gått på en diet kan det ta cirka 6 månader innan håret blir helt återställt.

Gilla Allas.se på Facebook

2. Du är stressad
När du stressar påverkas hårets livscykel. Stress gör att hårstråna omsätts tre gånger snabbare än normalt, det vill säga att stråna dör tre gånger så fort. Nya hårstrån som växer ut riskerar dessutom att vara grå.

Läs också: Känner du till chokladtricket som lindrar stress?

3. Du har järnbrist
En vanlig orsak till håravfall är järnbrist. Uppemot var tredje kvinna har denna brist. Ett blodprov kan lätt ge svar på om du är drabbad. Förebyggande åtgärder är järntabletter eller mat som kött, broccoli och mandlar.

4. Du äter för lite proteiner
Håret består till största del av keratin, ett protein som också finns i huden och naglarna. Om du inte äter tillräckligt med protein kan hårväxten hämmas. Genom att äta mer ägg, fisk, tofu och bönor kommer du att märka positiva resultat inom några månader.

5. Du tar preventivmedel
Det är särskilt hormonerna i p-piller som kan försämra hårets tillväxt. Ibland kan det hjälpa att byta piller eller be att få prova ett annat preventivmedel.

6. Du använder fel stylingprodukter
Att styla håret med diverse produkter och även föna det efter varje tvätt sliter på håret. Om du dessutom färgar, tonar, bleker eller permanentar det regelbundet kan skadan bli stor. Låt håret vila en tid om du vill behålla ditt svall.

7. Du äter för mycket A-vitamin
Även om håret generellt brukar tycka om vitaminer, kan för mycket A-vitamin faktiskt leda till att du tappar ditt hår. Tar du extra tillskott ska du vara uppmärksam på halterna av A-vitamin. Ha ett uppehåll från eventuella tabletter så växer håret ut igen.

Läs också: 7 oväntade anledningar till att du alltid fryser

Källa: ToppHälsa m.fl.
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktiminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…