Annons
Annons


Världens bästa och läskigaste berg- och dalbanor!


Berg-och-dalbana

 

I veckans Allas har vi ett reportage om att göra kul saker tillsammans med en kompis – vi berättar bland annat om väninnorna Sofia och Randi som älskar att åka olika berg- och dalbanor ihop!

Blir du sugen på en magpirrande åktur är här en lista över världens bästa berg- och dalbanor, sammanställd av Skyscanner – och en av dem är svensk!

Annons

VÄRLDENS BÄSTA BERG- OCH DALBANOR
1. Formula Rossa – Ferrari World, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten
För närvarande är detta världens snabbaste berg-och dalbana med en fart upp uppemot 240 kilometer i timmen. Åkturen äger rum i kopior av Ferrari Formula One-bilar som under en del av färden till och med lämnar banan och svävar 52 meter i luften.

Gilla Allas.se på Facebook

 2. Oblivion – Alton Towers,Storbritannien
När Oblivion öppnade 1998 var den först i världen med en ”dykande” bana och en maxfart på 109 kilometer i timmen från en höjd på 54 meter. Oblivion är i själva verket en enorm grop som bilarna ”försvinner” in i… läskigt, eller hur?

 3. Black Mamba – Phantasialand, Tyskland
Berg- och dalbanan med det Afrika-inspirerade namnet färdigställdes 2006 och kostade mer än 100 miljoner. Den här banan är av ”upp-och nervänd”-modell, vilket innebär att tåget färdas under spåren. Känn trycket när du svävar förbi djupa raviner och mörka tunnlar!

 4. Superman: Krypton Coaster – Six Flags Fiesta Texas, USA
Superman i San Antonio har världens största cirkelslinga som tar dig runt hela 360 grader, 44 meter upp i luften. Den här berg- och dalbanan har underhållit besökare i nästan 12 år och var på väg att fräschas upp, men fansen rasade och kämpade för att behålla sin klassiska bana, vilket de nu får göra.

 5. The Inferno – Terra Mitica, Spanien
Benidorm är orten där du hittar Inferno – en av två unika ”boll”-banor i Europa. Parken är uppdelad i fem olika tema zoner och den här åkturen hittar du i ”Ancient Rome”. Vi slår vad om att våra förfäder romarna aldrig sett något liknande i sitt liv!

 6. Space Mountain: Mission 2 – Disneyland Park, Frankrike
Originalet Space Mountain hittar du på Disneyworld i Florida men den franska versionen går inte av för hackor den heller. Den här var den första berg-och dalbanan som började använda sig av ljudeffekter ombord och efter 17 år i bruk är den fortfarande parkens mest populära attraktion.

 7. Coney Island Cyclone – USA
Det är inte många berg- och dalbanor som kan skryta med att ha en historisk betydelse. Men Cyclone, som öppnades 1927, är ett certifierat landmärke i New York. Underhållet av banan var eftersatt under många år, men attraktionen renoverades 1975 och lockar än idag mängder med besökare. Den når upp i farter på 97 kilometer i timmen och har ett fall på 26 meter. Inte dåligt för en 85-åring!

 8. Kingda Ka – Six Flags Great Adventure, USA
Om du upptäcker att du befinner dig 45 våningar ovan mark efter att ha skjutits upp i en fart på 206 kilometer i timmen, befinner du dig med största sannolikhet på Kingda Ka som är världens högsta berg-och dalbana. Om höga höjder inte riktigt är din melodi, oroa dig inte; turen tar endast 59 sekunder.

 9. Takabisha – Fuji-Q Highland, Japan
I juli firade Takabisha, världens brantaste berg-och dalbana, sin första födelsedag. Om det inte räcker att färdas mot marken i en fart på 100 kilometer i timmen finns här även ett 121 graders fall och sju stora vändningar. Om du lyckas; kolla in den fantastiska utsikten över närliggande Mount Fuji när du befinner dig på toppen.

 10. Twister, Gröna Lund, Sverige
Twister är byggd i trä och bjuder på nio ”berg och dalar” och svindlande svängar. Banan byggdes 2011 och är Gröna Lunds sjunde och mest avancerade berg- och dalbana. Den kostade drygt 60 miljoner att färdigställa och har en toppfart på 61 kilometer i timmen.

VÄRLDENS LÄSKIGASTE BERG- OCH DALBANOR

Och Reseguiden.se har listat världens otäckaste berg- och dalbanor (vilket i det här sammanhanget kanske också är de bästa….) – där det också finns en svensk bana på topplistan!

 X2
Ligger: Six Flags Magic Mountain, Kalifornien, USA
Det här är en av världens mest galna berg- och dalbanor. Det som gör X2 speciell är att du inte bara åker i samma riktning som vagnen, ditt säte kan vrida dig 360 grader vilket gör att du aldrig vet åt vilket håll du är på väg. Den här typen av åktur är så speciell att den kallas 4-dimensionell. Den största nerförsbacken är 66 meter hög och lodrät (88,8 grader), här åker du dessutom i 122 km/h.

Insanity
Ligger: Stratosphere Tower, Las Vegas, USA
På åkturen Insanity spänns du fast och snurrar sedan runt i mer än 60 km/h. Om Insanity hade legat i en normal nöjespark så hade det varit en rätt trist åktur. Det som gör Insanity i Las Vegas extremt läskig är att den ligger längst upp på tornet Stratosphere. När du åker runt så skickas du ut över kanten och har marken 276 meter under dig.

Balder
Ligger: Liseberg, Göteborg
Den bästa värstingåkturen i nöjesparken Liseberg är berg- och dalbanan Balder. Den har flera gånger utsetts till den bästa träbergbanan i världen. Turen är mer än en kilometer lång och går som mest i 90 km/h. Åkturens mest skrämmande del är en backe som lutar nästan rakt ner, den lutar 70 grader.

Giant Drop
Ligger: Dreamworld, Gold Coast, Australien
Det finns inte många nöjesparker som inte har en fritt-fall-åktur men den läskigaste finns på nöjesparken Dreamworld i Australien. I Giant Drop faller du fritt i hela 115 meter vilket motsvarar ett höghus med 39 våningar. När man åker Giant Drop kommer man upp i 135 km/h och utsätts för 3,5 G-krafter.

Alpengeist
Ligger: Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
Berg- och dalbanan Alpengeist börjar med en chock för den som inte är beredd när golvet plötsligt försvinner, den här åkturen gör man hängande. Alpengeist-turen är 1,1 km lång och man färdas som mest i 108 km/h. Det finns flera skrämmande loopar och svängar, ett fritt fall på 52 meter och en annan utförsbacke där man är tyngdlös i någon sekund.

Transformers – The ride 3D
Ligger: Universal Studios, Hollywood (USA) och Singapore
Det här är världens dyraste åktur, Transformers – The ride kostade 700 miljoner kronor att bygga. Här åker vagnarna inte omkring lika vilt som i normala berg- och dalbanor utan det är de jättelika bildskärmarna med 3D-effekter som är läskiga eftersom de är så realistiska. För att skrämma dig ännu mer under åkturen så blåser man varmluft på dig när något 3D-exploderar och man blåser vatten när en vattenledning 3D-förstörs.

Furius Baco
Ligger: PortAventura, Salou, Spanien
Åkturen Furius Baco är en av världens, och Europas, snabbaste med hastigheter på 135 km/h som mest. Du sitter inte i en normal vagn utan hänger i stället från en liten vinge och susar fram över vatten och andra besökare i nöjesparken.

Space Mountain: Mission 2
Ligger: Disneyland Paris, Frankrike
Den mest spännande åkturen på Disneyland är Space Mountain: Mission 2 där du skjuts ut ur en kanon i 75 km/h till 30 meters höjd. Under den 1 000 meter långa turen åker du sedan omkring i en rymdmiljö med månen, planeter och ett svart hål.

Colossus
Ligger: Thorpe Park, Chertsey, Storbritannien
I det natursköna Surrey i England ligger nöjesparken Thorpe Park. Här finns flera berg- och dalbanor men den mest extrema är Colossus som har världsrekord i loopar, här åker du upp-och-ner hela tio gånger. På en sträcka ser banan till och med ut som en korkskruv och här åker man runt, runt runt.

Expedition GeForce
Ligger: Holiday Park, Haßloch, Tyskland
Den långa berg- och dalbanan Expedition GeForce är 1,2 kilometer lång och med hastigheter på 120 km/h. Berg- och dalbanan är en av de högsta i Europa med sina 56 meter. Det är framför allt g-krafterna som är läskiga här. Som mest utsätts du för 4,5 skrämmande g-krafter men de sju gånger under turen då du utsätts för 0 g och känner dig tyngdlös är nästan ännu läskigare.

Manta
Ligger: SeaWorld Orlando, Florida, USA
Nöjesparken SeaWorld har vatten och fiskar som tema och berg- och dalbanan Manta är designad med djävulsrockan som förebild. Till och med när du står i kön kan du titta in i stora akvarier med fler än 300 olika arter av rockor. I Manta ligger du fastspänd på vagnen med både en sele och särskilda bojor för fötterna. Under åkturen passerar du bara någon meter över vattenytan i 90 km/h samtidigt som små fontäner sprutar upp vatten.

Giant Swing
Ligger: Silver Dollar City, Branson, Missouri, USA
På nöjesparken Silver Dollar City skulle en normal åktur inte passa in eftersom den har ett bondgårdstema. Därför är den svängande Giant Swing placerad i en jättelika ladugård. Du åker ut genom ladugårdsdörrarna i 60 km/h och svänger sedan tills du når 30 meters höjd. Giant Swing svängradio är hela 230 grader vilket gör att du nästan är upp-och-ner.

Och här kan du se hur det är att åka berg- och dalbanan Helix på Lisberg:

LÄS OCKSÅ


(9)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…