Annons
Annons


Världens dyraste stad har världens billigaste blöjor


Det är billigt med blöjor i Oslo visar Pricerunners internationella prisstudie där priset på utvalda produkter har jämförts mellan 32 städer världen över. Vanliga produkter för barnfamiljer som blöjor, mjölk, vagn och LEGO ingick i undersökningen. Billigast totalpris för en korg med samtliga barnprodukter hittar man i Mumbai, London och Warszawa. I Sao Paulo, Oslo och Köpenhamn blir det minst för pengarna.

Annons

Prisjämförelsesajten Pricerunner har för tolfte året i rad kartlagt i vilka städer svensken får mest för pengarna. Studien visar att priset på blöjor är överlägset billigast i den norska huvudstaden Oslo, där kostar ett paket 25 kronor. Konkurrensen på blöjmarknaden i världens dyraste stad är stenhård, till fördel för alla barnfamiljer. Samma paket blöjor kostar 117 kronor i Shanghai, som enligt undersökningen är den dyraste staden att handla blöjor i. I Stockholm kostar blöjorna 48 kronor per paket, vilket placerar vår huvudstad på en nionde plats.

För en rysk familj som dricker mycket mjölk kan pengarna sina snabbt. 39 kronor per liter får man betala i Moskva medan man i undersökningens billigaste mjölkstad Bryssel endast betalar runt fem kronor per liter. I Stockholm kostar mjölken cirka 10 kronor, vilket ger Stockholm plats 22 på mjölklistan.

En låda LEGO kostar överlägset mest i Mumbai, 480 kronor. I Sverige kostar samma låda 199 kronor. I New York däremot hittar man lådan för 115 kronor, vilket också ger New York topplaceringen på listan över städer med billigast LEGO.

I Mumbai köper du barnvagnen Maclaren Techno XT för 1 856 kronor, vagnen kostar mer än dubbelt så mycket i Sao Paulo (4 288 kronor) som också är undersökningens dyraste stad att köpa vagnen i. I Stockholm kostar samma vagn 2 903 kronor. Värt att notera är att barnvagnen endast kostar 2 217 kronor i London, vilket betyder att vagnen enligt undersökningen är näst billigast i den brittiska huvudstaden och shoppingmetropolen.

En svensk barnfamilj behöver inte åka särskilt långt för att shoppa billiga barnprodukter. Lågt totalpris för den korg av barnprodukter som Pricerunner har satt ihop, finns i London och Warszawa, två populära och närliggande resmål.

Om Prisstudien

Priserna samlades in under oktober och november 2013 i 32 internationella storstäder. Tre priser har använts och legat till grund för ett snittpris. I de fall där produkten inte hittats har pris från internet använts. För att ge en korrekt bild i de fall då priser eller produkter helt saknas, har ett vägt medeltal skapats. De svenska priserna har räknats fram utifrån Riksbankens kurs 19 november.

 

LÄS OCKSÅ


(13)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…