Annons
Annons


Världens största ostron hittat utanför danska kusten


Foto: Visitdenmark.com

Foto: Visitdenmark.com

35 centimeter. Så långt är världens största ostron. Rekordostronet, som hittades i Vadehavet utanför den danska kusten i december 2013, är fem centimeter längre än den tidigare rekordhållaren och har nu blivit godkänd av Guinness World of Records.

Annons

Lika stor som en herrsko och 1,62 kilo tungt är ostronet som hittades i nationalparken Vadehavet utanför den danska västkusten förra året, men har inte förrän i dagarna äntligen utsetts till världens största av Guinness rekordbok.

– Vi tvivlade aldrig på att vårt ostron var störst. Men det känns bra att vi äntligen har bevis, säger Christine Ditlefsen, biolog på Vadehavscentret.

Det gigantiska ostronet, som är ett japanskt jätteostron, tros vara över 20 år gammalt. Den exakta åldern dock är inget som går att säkerställa förrän det är dött. Idag lever och trivs ostronet i fångenskap på Vadehavscentret på södra Jylland.

– Den finns i ett akvarium här på Vadehavscentret där vi matar den med växtplankton. Hittills har det gått bra och vi hoppas det fortsätter i många år, säger Christine Ditlefsen.

När ostronet väl är dött kan man öppna upp skalet och, likt som trädets årsringar, räkna hur gammalt det är. Då finns också möjligheten att se om världens största ostron även innehåller världens största pärla.

Vadehavscentret erbjuder privatpersoner både möjligheten att se världens största ostron och chansen att plocka sina egna ostron i nationalparken Vadehavet.


(8)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…