Annons
Annons


Världens största rymdfestival!


Rymdfestival på teide teneriffa

I år arrangerar Kanarieöarna Starmus, världens enda festival som förenar Nobelprisvinnare, astronauter och astrofysiker med biologer och antropologer. I festivalen deltar ledande vetenskapsmän som Stephen Hawking och Richard Dawkins. På musikscenen står rocklegender som Brian May, ex-gitarrist från Queen.

Annons

Under fem dagar (22-27 september) står Kanarieöarna i centrum för den internationella vetenskapen med experter inom fysik, antropologi, biologi och astrofysik.

Gilla Allas.se på Facebook

Under temat “Beginnings. The Making of a Modern Cosmos”, kommer vetenskapliga presentationer hållas av framstående namn som fysikern Stephen Hawking, evolutionsbiologen Richard Dawkins, astronauterna Walt Cunningham and Charlie Duke (från Apollo 7 respektive Apollo 16) samt astrofysikern och ex-gitarristen i Queen, Brian May. May uppträder dessutom på musikscenen som också gästas av stjärnmusiker som Rick Wakeman och Peter Gabriel, den tidigare sångaren i Genesis.

Det är andra gången Starmus-festivalen anordnas på Kanarieöarna. För tre år sedan lade astrofysikern Garik Israelian från Institute of Astrophysics på Kanarieöarna, tillsammans med regeringen på Kanarieöarna och den lokala regeringen på Teneriffa, grunden för vad som skulle komma att bli världens största mötesplats för astrofysiker då Starmus arrangerades för första gången. Då deltog bland annat Neil Armstrong.

– Årets festival tar upp många av de ämnen som astrofysiker handskas med idag och gör dem tillgängliga för allmänheten. Vi uppmuntrar världens astronomifantaster att delta i festivalen och träffa de allra främsta inom området. Att samla alla framstående personer vid samma tidpunkt på Kanarieöarna gör det här eventet mycket speciellt, säger Garik Israelian, ansvarig för Starmus.

I festivalprogrammet finns bland annat Star Party den 24 september där fokus riktas mot den kanariska himlen från observatoriet på Teneriffa. Två dagar senare, fredagen den 26 september, står musiken i fokus när konserten Sonic Universe arrangeras med Rick Wakeman och Brian May som gästartist.

På ön La Palma hålls en spektakulär 108 minuter lång diskussion i GTC Roque de los Muchachos Observatory Dome, det största teleskopet i världen.

Teneriffa: en unik plats för ett unikt arrangemang

Ett event av det här slaget kan inte arrangeras var som helt i världen eftersom den geografiska platsen är helt avgörande. Det krävs en plats som har en särskilt koppling till rymden och där stjärnskåning har en tydlig tradition. Dessa speciella behov uppfylls på Kanarieöarna som anses skonat från föroreningar av ljuspartiklar och det är därför möjligt att tydligare observera stjärnor där än på de flesta andra ställen runt om i världen. Observatorierna på berget Teide på Teneriffa och Roque de los Muchachos, observatoriet på La Palma, är strategiska platser för studier av stjärnklara himlar över hela världen. På La Palma finns dessutom ett av världens mest kraftfulla teleskop.

Kanarieöarnas betydelse för observationer av kosmos bekräftas i den avhandling som Brian May, en av de mest namnkunniga deltagarna i eventet, skrev från observatoriet på Teide. 2007 färdigställde han, med hjälp av Garik Israelian, idag ansvarig för Starmus, “An Investigation of Motion of Zodiacal Dust Particles”, som han lade på hyllan under succéåren som musiker.

Med en unik panel av talare och ett oslagbart geografiskt läge har Starmus förutsättningarna för att bli det mest betydande vetenskapliga eventet under 2014.

Festivalprogrammet kommer att behandla omfattande frågor inom sina respektive kunskapsområden, vilket gör festivalen till en storslagen vetenskaplig debatt där allmänheten bjuds in. “Preliminär taxonomi av utomjordiskt liv” av Richard Dawkins; “Resa i tid och rum med James Webbs rymdteleskop” av John Mather; “Den mörka sidan av månen” av Charlie Duke; “Varför skickade inte Sovjetunionen en man till månen? Klarar Ryssland av det?” av Alexei Leonov and “Att se rymden i 3D” av Brian May är några av höjdpunkterna.

Som tillägg och som en del av paneldebatten spelar Stephen Hawking en mycket aktiv roll. Han kommer vid två separata tillfällen att prata om två stora ämnen som gjort honom till en expert inom vetenskapen: ”Universums ursprung”, som äger rum under festivalens andra dag, och “Svarta hål”, som han pratar om på festivalens sista och mest spektakulära dag.

Nu påbörjar Starmus nedräkningen mot september. Arrangörerna kommer efter hand att avslöja fler nyheter och överraskningar inför festivalen.

Mer information finns på www.starmus.com

Rymdfestival på teneriffa

 


(10)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…