Annons


Solkräm kan bli för gammal för att användas!

Solkrämer som gått ut i datum kan förlora sitt solskydd och dessutom skapa hudirritationer. Så här ser du om solkrämen blivit för gammal.


Många har badrumsskåpet fyllt med gamla behållare solskydd, för tomma för att räcka särskilt länge – men med tillräckligt mycket kräm kvar för att inte slängas.

solkräm kan bli gammal

Använd inte utgången solkräm – den kan tappa sin förmåga att skydda mot solen. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Att spara sitt solskydd från år till år är visserligen bra rent ekonomiskt, men däremot inte ur en säkerhetssynpunkt.

Annons

En ny studie från Storbritannien, som Daily mail tagit del av, visar nämligen att många solskydd förlorar sin effekt efter bäst före-datumet.

Läs också: Den här delen av kroppen är farligast att bränna

Solkräm kan skära sig

Solkrämer innehåller UV-filter, antingen syntetiskt eller naturligt, som absorberar UV-strålningen. Båda typerna används oftast i kombination med varandra och problemet med utgånget solskydd är att krämen, moussen eller sprayen kan skära sig.

Resultatet kan bli att du inte blir fullt skyddad, trots att du smort dig. Som en följd av det bränner du dig. Utgångna solkrämer ökar också risken för hudirritationer.

Läs också: Se upp: 6 saker du aldrig ska göra i solen!

Titta på bäst före-datumet

Så hur vet du om ditt solskydd fortfarande kan användas eller bör slängas? På många förpackningar går det att utläsa ett traditionellt bäst före-datum. I andra fall kan en timglassymbol, samt en bild av en burk med en siffra visas. Siffran indikerar hur många månader efter öppning som solskyddet kan användas.

Står det exempelvis ”12” kan ditt solskydd användas 12 månader efter att du öppnat förpackningen.

Källa: Daily Mail
Foto: IBL

Läs också: Forskarlarmet: Spermier förstörs av vanlig solkräm

Farlig solkräm.


(22)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…