Annons
Annons


Varningen: Här är vinerna med mest socker i!

Det råder en söt trend bland rödviner av enklare snitt. Många röda viner som tidigare låg på en sockerhalt runt 5 gram per liter har smugit sig upp till 7 gram eller ännu högre.


socker-i-rodvin

Allas vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar på frågor om socker i rödvin.

Varför har vintillverkare börjat tillsätta socker i rödvin?
– 
Det är inte rent socker som tillsätts, utan ett sötare vin eller koncentrerad druvjuice. Den ökade sötman gör helt enkelt att vinet upplevs som godare och rundare. Det handlar i första hand om viner i de lägre prissegmenten som har en bred kundkrets. Naturligtvis är det långt ifrån alla som gör så här, men att det har ökat är tydligt.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Är det som dopning, alltså gör det att sämre viner smakar bättre?
– Lite bryskt kan man uttrycka det så, sötma döljer en del brister. Men det är inte förbjudet.

Vad ska jag se upp med?
– Jag vill höja ett varningens finger för de syditalienska zinfandelvinerna. Flera innehåller över 10 gram socker per liter. Det här är uppumpade, grova viner utan finess.

Hur gör jag för att slippa fuskarna?
– Numera skriver Systembolaget ut sockerhalten på hylletiketterna. Även på deras hemsida kan man läsa sig till vilken sockerhalt olika viner har.

Hur sött ska ett rött vin vara?
– Sockret i druvmusten omvandlas till alkohol när vinet jäser och jäsningen avstannar när sockret är förbrukat. En restsockerhalt brukar normalt ligga på 2–3 gram per liter för ett rött vin.

Gunilla Hultgren Karells favorit just nu bland röda viner:
– En vintyp som har en naturlig restsötma är de italienska amaronevinerna eftersom de tillverkas av torkade druvor där sockret har koncentrerats. Det här är viner av hög kvalitet, hantversmässigt gjorda, kraftfulla men balanserade när de är som bäst. Masi Amarone Costasera 2011, nr 2345, 289 kronor, hör till favoriterna.

Läs också: Nya rön: Ett glas vin är lika bra som en timmes träning!

LÄS OCKSÅ


(79)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…