Annons
Annons


Vårnytt för rabatten

Våren dröjer visserligen ett tag till, men att drömma oss dit och planera kan vi göra redan nu. Bland Blomsterlandets perenna nyheter för 2014 finns bland annat en guavafärgad rudbeckia och en härdig kronärtskocka. Dessutom finns två perenner hämtade från Grönt kulturarv.


Rudbeckia

Snygg i rabatten blir den lysande rudbeckian

 

Echinacea ’Guava Ice’ Rudbeckia. Ett av de senaste tillskotten från den kända förädlaren Arie Blom. Den har stark karakteristisk färg och dubbla blommor som varar länge. Höjd 70 cm och stabilt växtsätt. Blommar juli-sept. Sol.

Annons

Iris sibirica ’Wine Wings’ är en strandiris med vackert violetta blommor med tydlig ådring. Denna tjusiga skönhet har funnits ett tag men varit svår att få tag på. Höjd 80 cm, blommar i juni och juli. Föredrar halvskugga och gärna lite fuktig jord, men är tollerant.

Anemon

Den sköna anemonen blev utsedd till årets blomma vid Chelsea Flower Show 2012.

Anemone ’Wild Swan’ Trädgårdsanemon. Höjd 40 cm. Blomman lanserades på Chelsea Flower Show och 2012 blev den utsedd till ’Plant of the year’. Dess långa blomtid från maj till september och graciösa blommor i vitt och lila gör den helt unik.

Nepeta grandiflora ’Dawn to Dusk’ Blånepeta är med sitt svenska namn till trots en ljusrosa nepeta. Lika tålig och användbar som sina blå artsfränder. Höjd 70 cm. Blommar maj-sept. Blommar bäst i soliga lägen.

Dianthus plumarius ’Marieberg’ Fjädernejlika. De nygamla grönt kulturarv perennerna lanseras för fullt. Här är det den söta lillanejlikan.

Cynara ’Herrgårds’ Kronärtskocka är en gammal kulturväxt som kommit tillbaka. Sorten ’Herrgårds’ kom till Sverige för flera hundra år sedan och är fortfarande den mest härdiga på marknaden. Den behöver täckas med löv under vintertid och kan klara ner mot -10 grader. Höjd 150 cm. Blommar augusti till oktober. Odlas i näringsrik jord i full solsken.

Sesleria heufleriana Årets perenn 2014 vårälväxingen är en liten växt med ett starkt uttryck, som samtidigt bidrar till den naturliga stämningen i din trädgård.

Dianthus Plumaris-Gruppen ‘Marieberg’ Fjädernejlika, Grönt kulturarv. Fjädernejlika med en behaglig, kryddig doft. Doften ger sig till känna särskilt om kvällarna.Höjd 25 cm. Blommar i juni och juli. Sol. Vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. Blommorna blir upp till 3,5 cm i diameter. Bladverket är dekorativt med smala, grå blad.

Kinesisk kärleksört.

Kinesisk kärleksört.

Hylotelephium spectabile ‘Granlunda’ Kinesisk kärleksört. Grönt kulturarv. Kinesisk kärleksört med ljust rosalila blommor. Blomställningarna är stora, flata och blir omkring 15 cm i diameter. Blågrönt bladverk.

Alla perennsorter som lanseras under varumärket Grönt kulturarv har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper. Sorterna har spårats upp, inventerats och samlats in genom Perennuppropet. Uppropet var en landsomfattande inventering som pågick mellan 2003 och 2010. Perennsorterna som säljs under varumärket Grönt kulturarv är utvalda att bevaras i den svenska genbanken för vegetativt förökade växter.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…