Annons
Annons


Vårtrötthet kan vara allergi


Vårtrött? Det kan beror på allergi!

Vårtrötthet och snarkningar kan vara allergi. Hälften av alla svenskar störs av snarkningar – ett enkelt blodtest kan hjälpa till rätt behandling.

När våren kommer lider många av nästäppa. Säsongsallergi är väldigt vanligt och ungefär hälften av alla allergiker snarkar. Konsekvenserna av detta bör inte underskattas. I en undersökning som nyligen har genomförts av Yougov, kan Thermo Fisher Scientific visa att snarkning upplevs som ett problem av en majoritet av alla svenskar. 84 procent är dessutom ovetandes om att snarkningar kan vara ett symtom på allergi.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Säsongsallergi
Har du någonsin tänkt på att de som lider av säsongsallergi också är mer trötta, tar fler sömntabletter, får svårt att koncentrera sig och är mer irriterade? När du inte kan sova ordentligt är det många som blir lidande – inte bara personen som snarkar.

Forskning bekräftar att dessa problem är väldigt vanliga för personer med säsongsallergi. Dålig nattsömn är ett problem som fortsätter också under tiden när vi är vakna. Många får också problem med att ta beslut och lära sig nya saker. För barn kan det innebära problem i skolan, eftersom de får kämpa för att följa med i undervisningen.

Snarkar på grund av allergi
– Det finns ett tydligt samband mellan allergier i luftvägarna och sömnproblem som exempelvis snarkningar, säger Dr Peter Åhnblad, specialistläkare inom öron-, näs- och halssjukdomar på Sickla ÖNH-center i Nacka utanför Stockholm.

Snarkningar är ett allergisymtom som kan vara besvärligt både för den som snarkar men också för partnern och andra i familjen. Nattliga andningsuppehåll kan ge symtom som besvärande trötthet under dagen, koncentrationssvårigheter och på sikt till och med förhöjt blodtryck och depressioner.

– Snarkningar är ett underskattat symtom på allergi som många fler skulle behöva hjälp med. Idag finns många sätt att effektiv behandla både allergier och snarkningar, säger Peter Åhnblad.

Blodtest en hjälp
YouGov-undersökningen visar att 60 procent av alla respondenter skulle överväga att ta ett blodtest själva eller uppmuntra andra att göra det för att få information om de är allergiska eller inte och om snarkningen kan vara allergirelaterad.

– Ett blodtest kan hjälpa läkare att definiera den underliggande orsaken till symtomen, ställa en korrekt diagnos och optimera behandlingen. Ett enkelt blodtest, ImmunoCAP Rapid, går också att göra hos utvalda butiker hos Apoteket, förklarar Peter Åhnblad.

Bara toppen av ett isberg
Pollen kan upplevas som den uppenbara orsaken till symtomen, men kan faktiskt endast utgöra ”toppen på isberget”. Allergisymtom kan även uppstå på grund av många andra allergener – t.ex. husdjur, kvalster eller mögel – som tillsammans orsakar symtom. Att minimera den totala exponeringen av allergener kan göra det lättare att klara av pollenallergin under våren.

– För att kunna behandla dina allergisymptom behöver du förstå den verkliga orsaken bakom dem. Den som lider av nästäppa och sömnbesvär med snarkningar bör göra en kontroll hos sin läkare för att bland annat undersöka ifall det finns en bakomliggande allergi. Ett blodtest kan hjälpa din läkare att ta reda på om dina symtom är orsakade av allergi, och i så fall – exakt vad du är allergisk mot. Med hjälp av den informationen kan du veta vad du bör undvika och hitta en behandlingsmetod som passar just dig, sammanfattar Dr Peter Åhnblad.

Om pollenallergi:
Pollenallergi är ett av de vanligaste besvären som drabbar både barn och vuxna. Den drabbar mellan 10 och 30 procent av alla vuxna och så många som 40 procent av alla barn. Vanliga symtom är rinnande näsa, nästäppa, nysningar, kliande näsa, hals och hud samt röda, kliande och rinnande ögon. Nästäppa orsakar tryck och gör det svårt att andas genom näsan när man sover, vilket leder till snarkningar och andra andningsproblem.

Undersökningen om pollen genomfördes i februari 2012 och har inkluderat 4135 respondenter på tre europeiska marknader, Tyskland (1055), Sverige (1011) och Storbritannien (2069).

Undersökningen genomfördes av YouGov, ett internationellt internetbaserat undersökningsföretag. Gruppen har en onlinepanel bestående av över 2,5 miljoner respondenter över hela världen som representerar alla socio-ekonomiska grupper och andra demografiska typer som gör att YouGov kan få fram ett nationellt representativt urval.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…