Annons
Annons


Vattenpipa är inte bara kul


Vattenpipa – farligare än du tror.

Efter flera år av minskning har rökningen börjat öka i Sverige igen, framförallt bland unga. Minst 6 av 10 gymnasieelever har till exempel testat vattenpipa visar en svensk studie.

Annons

Användandet av vattenpipa har de senaste åren ökat snabbt och ses som något kul och ofarligt eftersom det smakar söt frukt. Dock visar en ny rapport från WHO att en enda vattenpipesession kan motsvara runt 100 cigaretter.

Gilla Allas.se på Facebook

Varje dag börjar 50 ungdomar röka, det blir mer än 17 000 per år. Det trots att alla vet att rökning är något av det värsta vi kan utsätta kroppen för. 41 procent av tjejer i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de är rökare (enligt den årligen återkommande undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, gör). Jämfört med för fem år sedan är det en ökning. Bland killarna är siffran lite lägre, där är det å andra sidan fler som snusar.

Det är fler i storstäderna som röker och på Östermalm i Stockholm röker över 50 procent av tjejerna i gymnasiet. I bostadsområden med många nya svenskar, som exempelvis Skärholmen, är det betydligt färre som röker.

Den första svenska undersökningen om andelen rökare bland svenskarna gjordes 1946. Då rökte 50 procent av männen och 9 procent av kvinnorna i den vuxna befolkningen. Senaste heltäckande undersökningen av svenskarnas rökvanor är från 2008. Den visar att det då var ca 12-13 procent av männen som rökte medan det var ca 14-15 procent av kvinnorna.


(0)
(0)


Annons

  • Tjejer är mer lågutbildade än män, därför röker dom i större utsträckning.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…