Annons
Annons


Vattensäkra köket


Vattensakra

Köket är den nya riskzonen för vattenskador. Vattenskaderapporten, med statistik från försäkringsbolagen, visar att köken är på väg att gå om badrummen i antalet vattenskadeärenden.

Allt fler vattenanslutna köksmaskiner i kombination med lågprisprodukter och bristfälliga kopplingar är några av anledningarna till ökningen. Att lära av våtrumsbranschen är ett utmärkt tips för den som vill vattensäkra köket och förebygga skador.

Annons

-Den som har flera vattenanslutna maskiner i köket som ismaskin, extra vattenkran vid köksön, ugn med ångfunktion och diskmaskin, tjänar definitivt på att ta en titt i branschreglerna för våtrum och på så sätt förebygga vattenskador, säger Bengt Jonasson på Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK.

GVK utbildar och auktoriserar våtrumsmontörer och är experter på området efter att under drygt 25 år sammanställt branschregler för vattensäkra installationer i badrum och jämförbara våtutrymmen.

– Ett godkänt tätskikt är A och O. Väljer man till exempel ett golvmaterial av plastmatta som är avsedd för våtutrymmen får man ett tätskikt ”på köpet”, då materialet är vattentätt. Vid val av övriga mer eller mindre fuktkänsliga golvmaterial kan man montera ett underliggande tätskikt. Då hindras vattnet vid dropp och vattenläckage från att tränga ned i bjälklaget. Grundläggande för ett vattensäkert kök är också att tätskiktet ansluter tätt till de rör som kommer upp ur golvet, antingen med uppvik eller med tätband/stos, påpekar Bengt Jonasson.

Rikard Silverfur på Fastighetsägarna Sverige menar att information och förebyggande insatser är viktigt:

– Skadorna ökar och därmed också kostnaderna. Vi rekommenderar att följa branschreglerna för våtrum. Då får man ett vattensäkert kök och förhindrar såväl dropp- och fuktskador som läckande ledningar.

Det finns enkla åtgärder som de boende kan göra själva. Med ett fuktlarm som varnar för läckage och vattentäta vitvaruunderlägg under kyl/frys och diskmaskin är bra skydd.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…