Annons
Annons


Vattna rätt i hettan


vattna i trädgården

Vatten är viktigt för att växterna ska överleva i sommarens hetta.

Odlingstrenden är lika het som vädret. Enligt Plantagens undersökning vill fyra av tio svenskar odla sina egna grönsaker och kryddor. Men de höga temperaturerna och den starka solen torkar snabbt ut växter i krukor, pallkragar och rabatter. För att få prunkande rabatter och en härlig sensommarskörd av grönsaker och kryddor krävs regelbunden vattning.

Annons

Enligt Plantagens växtexpert Johan Orre vattnar många sina växter på fel sätt, vilket kan påverka såväl grönsakernas smak som deras kvalitét.

-I stället för att vattna rejält en gång om dagen under heta sommardagar vattnar många ofta och lite och häller på en kanna lite då och då. Många tror även att det räcker med att koppla in vattenspridaren och låta den stå på i ett par timmar men det är mycket ineffektivt då det mesta av vattnet avdunstas eller följer med vinden. För effektiv vattning krävs en bra utrustning, gärna en så kallad droppslang där varje liten droppe är till nytta. Även tiden är viktig och de flesta växter mår bra av tidig morgon- eller sen kvällsvattning, säger hortonom Johan Orre.

I semestertider är det grannen som svenskarna förlitar sig på när det gäller vattning.

Enligt undersökningen ”Växttrender” ber hela 60 procent av svenskarna en granne vattna växterna under semestern medan omkring var femte svensk vattnar före semestern och hoppas att växterna lever vid hemkomsten. 2 procent låter växterna vissna för att köpa nya efter semestern.

Plantagens konsumentrapport ”Växttrender” baseras på svar från fler än 500 svenskar.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…