Annons
Annons


Växter tål katastrofer bättre än djur


Minst fem stora naturkatastrofer har i grunden förändrat livets historia på jorden. Men de dramatiska händelserna har samtidigt varit förutsättningar för det liv som finns på jorden i dag. Och allra bäst har växterna klarat omvälvningarna visar en ny studie från forskare vid Göteborgs universitet.

Annons

Syftet med forskningen har varit att förstå effekterna av de dramatiska händelser som lett till massutdöende av många arter. Resultatet visar att katastroferna haft mycket olika effekter på olika arter.

 

Resultaten visar att naturkatastroferna drabbat växter mindre än djur. Det tyder på att i allmänhet har växter varit särskilt bra på att överleva och återhämta sig igenom tuffa perioder.

För cirka 66 miljoner år sedan slog en asteroid ner utanför den mexikanska kusten och orsakade en enorm förödelse. Händelsen ledde till utrotning av alla dinosaurier utom fåglar men hade bara begränsad effekt på växtmångfalden.

Några viktiga växtgrupper, till exempel ormbunkar och nakenfröiga växter som tallar och granar, förlorade en stor del av sin mångfald. Men i stället fick blommande växter ett uppsving och ökade kraftigt sin mångfald.’

Asteroidnedslaget verkar ha bidragit till att blommande växter i dag dominerar dagens globala mångfald framför alla andra växtgrupper.

– Naturkatastrofer betraktas ofta som en dålig sak, men de har varit avgörande för att förändra. Utan asteroidnedslaget är det troligt att dinosaurierna fortfarande skulle jaga runt på jorden, däggdjuren skulle varit små och gömt sig i grottor, och människor skulle aldrig ha utvecklats, säger Alexandre Antonelli som lett forskningsstudien.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…