Annons
Annons


Växtsäsongen tidigare och längre

De senaste fem åren har vårtecknen i genomsnitt kommit nästan två veckor tidigare än vad som var normalt för 100 år sedan. Lövsprickningen har skett en och en halv vecka tidigare medan träden fått höstlöv en knapp vecka tidigare. Detta visar data som samlats in av observatörer under ledning av Sveriges lantbruksuniversitet.


Björkhängen, allergiker, tidigare,lövsprickning

Björkens lövsprickning sker tidigare och det drabbar många allergiker. Foto: Michael Kvick, SLU

En av klimatförändringens tydligaste effekter är att naturens kalender förändrats.

Under förra året skickades över 16 000 observationer av vårtecken och annat in till Naturens kalender. Mer än hälften kom från så kallade fenologiväktare, dvs frivilliga som har gjort sina observationer enligt en gemensam instruktion.

Annons

I slutet av 1800-talet organiserades ett landsomfattande nätverk av observatörer, som dokumenterade allt från vårtecken till hösttecken i både jordbruket och naturen.

Gilla Allas.se på Facebook

– Eftersom vi gör på samma sätt i dag kan vi jämföra våra observationer med de som gjordes för hundra år sedan, fortsätter Kjell Bolmgren.

Att naturens kalender förändras påverkar både människor och samspelet i naturen. Pollenallergiker drabbas tidigare på säsongen och honungsbina får en kortare vintervila. När äppelblomningen kommer igång tidigare ökar risken för att den drabbas av frostskador. Samtidigt betyder en förlängd växtsäsong att skogens träd växer sig större och att det finns mer mat i naturen.

De långsiktiga effekterna kan vara svåra att förutsäga.

– Tillsammans med biodlarna har vi startat ett särskilt projekt, som heter Bikalendern. Där fokuserar vi på honungsbina, biodlingen och de växter som är särskilt intressant för bina, säger Kjell Bolmgren, och utvecklar ny kunskap för hur biodlarna ska möta klimatförändringen.

Läs mer här om Vårkollen som tar emot vårtecken-observationer på från och med den 29 april till och med den 1 maj.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…