Annons
Annons


Vem har flyttat på min låda?

Det hamnar på mattan. Eller ännu värre: i soffan. Så kan det gå om man försöker lära katten bättre (för husse och matte) toalettvanor. Oftast är försöken dömda att misslyckas.


Katter har bestämda åsikter om var de vill utföra sina behov. Foto: Shutterstock

Katter har bestämda åsikter om var de vill utföra sina behov. Foto: Shutterstock

Katter anses vara renliga djur och visst är de, men det beror faktiskt lite på hur man ser på saken.

Personligen är jag inte överdrivet förtjust i kattlådor men har insett att de tyvärr är ett nödvändigt ont. För hur jag än har försökt så har katterna inte insett att de (likt en hund) bör ställa sig vid dörren och be om att få gå ut. Visst står kattgänget och jamar vid ytterdörren, men då handlar det oftast om viljan att gå ut i största allmänhet. Och skulle det möjligtvis regna, ja då är det inte mycket bevänt med viljan längre.

Inbillad succé

En gång i tiden försökte jag ändra på katternas toalettvanor och gick (i mitt tycke) mycket pedagogiskt tillväga. Undan för undan flyttades kattlådan fram till ytterdörren och, efter ett tag, utomhus. Lådan var väl synlig och befann sig under en bänk, för regnets skull. Därefter hamnade kattlådan i uthuset, för det var uppenbart att katterna inte längre använde den. Total succé vid första försöket!

Annons

Läs mer här: 6 saker som visar att din katt älskar dig

Ja, det var i alla fall vad jag inbillade mig tills jag upptäckte att den lurviga herdemattan på ovanvåningen förvandlats till kattoalett. Kattlådan flyttades raskt in från uthuset och hamnade åter på sin invanda plats. Från och med den stunden blev herdemattan på ovanvåningen åter matta och slapp agera tillfällig toalett. Frid och fröjd rådde åter i hemmet.

5 smarta tips

Tillvägagångssättet må inte ha fungerat så som jag hade trott, men jag lärde mig trots allt att katter inte är helt så lätta att dressera som hundar. Att kattlådan ibland ställer till bekymmer har jag förstått. Katter som hittar egna toalettplatser verkar inte vara ovanliga. Lösningen är vanligtvis en kombination av flera saker.

  1. Det är viktigt att hålla kattlådan ren, många katter är mycket petiga på den punkten. Det gäller också att se till att det finns tillräckligt med sand i lådan.
  2. Investera i ytterligare en kattlåda! Helst ställs den nya lådan just på det stället som katten kanske själv använt som toalett. Har du till exempel ett hus med två våningar är det säkrast att ha en kattlåda på varje våningsplan.
  3. Kattens matplats och kattens låda ska inte stå för nära varandra. Då är det lätt hänt att katten undviker sin låda eftersom den inte vill förorena i närheten av sin matplats.
  4. Om katten till exempel har kissat någonstans ska man aldrig rengöra platsen med rengöringsmedel som innehåller ammoniak. Just doften av ammoniak lockar katten till att markera på samma ställe igen. Rengöringsmedel som doftar citrus är däremot något som katter vanligtvis undviker.
  5. Katter vill gärna använda sin låda lite ”i smyg”. Placera kattlådan på ett lugnt och undanskymt ställe.

Lycka till!

Katten är trots allt ett renligt djur och vill gärna göra ”rätt”. Oftast är det tyvärr kommunikationen människa–katt som är boven i dramat.

 

Veckans PS: Många hundar och katter lär sig att öppna dörrar genom att hoppa upp och trycka ner dörrhandtaget. Vänd dörrhandtaget neråt för att undvika detta, innan beteendet har blivit en vana, så slipper du fula rivmärken på dörren.

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…