Annons
Annons


Vem ska få Allas MATpris? Rösta och vinn!


Under året har vi utsett 10 finalister som nu gör upp om priset ”Allas MATpris”. Nu har du chansen att vara med och utse vinnaren!

Människor som värnar om bra och god mat har du kunnat läsa reportage om i Allas under 2011. Vem som vinner Allas MATpris – det bestämmer du och andra läsare genom era röster! Vi har tio nomineringar. Den person eller det projekt som får flest röster får – utöver äran – 10 000 kronor som de får skänka till valfri hjälporganisation med godkänt 90-konto.

Annons

Du som röstar kan också bli en vinnare! Bland alla som deltar lottar vi ut en halvårsprenumeration på Allas! Är du redan prenumerant och vinner får du din prenumeration förlängd.

Här ser du alla tio kandidaterna. Om du klickar på deras bild kommer artikeln om dem fram.

1. Djupadalsskolan i Malmö
– För sin satsning på ekologisk skolmat. Allas nr 13, 2011
Kocken Oskar Hjorth har värvats till Djupadalsskolan från en av stans finrestauranger. Han tog jobbet för att skolan vill ha endast ekologisk mat och som yrkesman vill han jobba med äkta råvaror.
Varje dag serveras en salladsbuffé, dagens soppa, varmrätt och ett vegetariskt alternativ. Oskar vill bjuda barnen på matglädje och en god stund vid matbordet.

2. Ilse Hallgren
– Ekobonde på Gudingsgård utanför Hemse på södra Gotland. Allas nr 16, 2011
För lantmästaren Ilse Hallgren är det viktigt att maten produceras med miljömedvetenhet. Och lika viktigt är det att tänka på djurens väl. De ekologiska hönsen står vid luckan tidigt på morgonen och väntar på att bli utsläppta och kycklingarna får bara kravmärkt foder.

3. Mikael Persson
– Gör kokbok för äldre. Allas nr 25, 2011
Mikael Persson tycker att mat ska vara en njutning även för äldre som inte själva får bestämma sin matsedel. Därför har han skrivit en kokbok, ”Matglädje hela livet”, som inspiration både för personal på äldreboenden och de äldre. Ingen mindre än kocken Leif Mannerström svarar för recepten. De flesta föredrar husmanskost och det har Mikael tagit fasta på. Han påpekar också att miljön är viktig för aptiten och matron.

4. Karin och Anders Berlin
– Driver sedan nästan 40 år Ramsjö gård, en ekologisk grönsaksodling i Uppland. Allas nr 26, 2011
Det började med att New York-flickan Karin blev kär i Anders. De svenska grönsakerna imponerade inte mycket och paret började odla själv. Så småningom kunde de sälja överskottet till lokala butiker. Båda är vegetarianer och när grönsaker får växa och utvecklas långsamt smakar näringen gott, säger de.

5. Thomas Andersson
– Handlaren som säljer närodlat. Allas nr 29, 2011
Ica-handlaren Thomas Andersson i Bromölla har en matfilosofi som kan sammanfattas i två ord: nära och naturligt. Maten som säljs hos Thomas kommer direkt från gårdar i den egna hembygden. Kunderna får även veta från vilken gård produkterna kommer. Äpplen förvaras i kylrum för att kunna förse butiken hela året. Och färskpotatisen odlas i omgångar och plockas ända fram till jul.

6. Kökspersonalen på behandlingshemmet Ingsered
– Gott och hemlagat även för hemlösa. Allas nr 33, 2011
Till Ingsered, Stadsmissionens boende för personer med psykisk ohälsa och missbruksproblem, kommer människor för att vila och äta upp sig. Och, när krafterna återhämtats, hitta sin väg till ett värdigt liv. Doften av nylagad mat betyder mycket och kökspersonalen lagar allt från grunden. De hackar, river, smörsteker, bakar kanelbullar till kaffet, kombinerar nya smaker, lägger upp vackert på fat, kryddar med färska örter och exotiska kryddor. Allt för att locka fram matglädjen.

7. Patrik Sewerin
– Kökschef på Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal. Allas nr 38, 2011
Varje morgon levereras trädgårdens skörd till Gunnebo Kaffehus och Krog där kökschefen Patrik Sewerin tar emot. Av den kravodlade skörden skapar Patrik de mest överraskande kombinationer. Kryddörterna, grönsakerna, bären och frukterna styr dagens meny. För Patrik är kött och fisk tillbehör.

8. Walter Bustos
– Färdtjänstchauffören som bjuder äldre stockholmare på lunchutflykter. Allas nr 41, 2011
Meningen var att matbussen skulle köra pensionärer till matserveringar på äldreboenden och sedan köra dem hem igen. Men Walter, som är en färdtjänstchaufför med stort hjärta, kör dem först på uppskattade utflykter. De njuter av skärgårdslivet eller åker till en skogsglänta för att hitta de första vårblommorna. På midsommardagen fixar han picknick med egen hemlagad mat.

9. Uppfödarna Anette Darberg och Stefan Jeppsson i projekt Svensk Skogsgris
– Föder upp glada grisar som får böka i det fria. Allas nr 48, 2011
Anette Darbergs och Stefans Jeppssons linderödsgrisar lever som grisar gjorde förr. Rasen är speciellt tålig för att klara det svenska klimatet och kan leva ute året runt. Grisarna ingår i matprofilen Victor Waldenströms projekt Svensk Skogsgris. Utelivet gör dem starka och friska. Den naturliga kosten ger köttet en fantastisk smak och mycket nyttiga omega-3-fettsyror och D-vitamin.

10. Per Holmqvist
– Driver matbutik med närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta varor. Allas nr 2, 2012
Per Holmqvist driver en butik för närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta varor i centrala Luleå. Per handlar oftast över webben, och sedan levereras varorna med elbil eller bussgods. Hit kommer också privatpersoner för att sälja bär, frukt och grönsaker som de odlat i trädgården. Per beskriver sin butik som en gammal handelsplats där kunderna ska hitta närproducerat och giftfritt med så lite ingrepp i miljön som möjligt. Varorna levererar Per gratis i sin elbil.

Allas redaktionsledning har utsett de tio nominerade, ett beslut som inte kan överklagas. Resultatet av omröstningen meddelas både i tidningen och på www.allas.se.

Senast den 16 januari vill vi ha din röst.

Röstningen är avslutad. Det vinnande projektet samt vinnaren av en halvårsprenumeration presenteras inom kort.


(39)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

 • KIKKI

  Jätte viktigt att dom äldre äter maten , duka fint och ha en lugn atmosfär runt själva måltiden.I

 • Yvonne Ahlberg

  Walter Bustos är en förebild och omtänksam medmänniska. Jätteviktigt att uppmärksamma initiativ av det här slaget. Speciellt för våra politiker, som måste inse att vi alla blir gamla och behöver sällskap, trivsel och umgänge vid våra så viktiga matstunder.

 • Ann-christine Lund

  Att få bryta sin isolering och åka en liten tur med Bussen och umgås och äta med sällskap är för många en Guldkant i vardagen. Walter är en man med mycket stort Hjärta som bjuder på sig själv och gör Matbuss turerna till en Gormeresa.

 • Ingalill Eng

  Dessa stunder att få åka med matbussen är guld värda för många äldre.Att bara fundera ut vad man ska ha på sig och kläupp sig fint,bara det är en stor lycka.Och sedan träffa nya bekantskaper plus maten.Så borde flera gamla ha det.

 • Ubhanson

  Mikael Persson har gjort den kokbok jag efterlyst i många år.
  Hoppas att alla som som planerar, lagar och bjuder de äldre på mat låter sig inspireras. Vällagad husmanskost som serveras med extra omtanke påverkar hälsan och livskvaliten.

 • Olga Henningwall

  per holmqvist är en människa som lyser av glädje för allas skull! tack att du finns!

 • Karin Nordström

  Per är den självklara vinnaren för mig, man blir glad när man ser honom. Han är super på att entusiasmera alla han träffar och det är roligt att handla på Nordansmak i Luleå, de har överranskande mycket gott!

 • Vendla

  För mig är den självklara vinnaren behandlingshemmet Ingsered. Bra och hemlagad mat till hemlösa och missbrukare låter absolut som det viktigaste ibland bidragen.

 • Pinknanc

  Även jag lägger min röst på behandlingshemmet Insered.
  Som lägger ner all sin energi på att göra så bra och rolig mat till dessa människor som har levt ett tufft liv. Som knappt innan de kommer till behandlingshemmet hade ätit riktig mat på mycket länge.

 • Nancy

  Även jag lägger min röst på behandlingshemmet Insered.
  Som lägger ner all sin energi på att göra så bra och rolig mat till dessa människor som har levt ett tufft liv. Som knappt innan de kommer till behandlingshemmet hade ätit riktig mat på mycket länge.

 • Peter Lindell

  Ingsered får självklart min röst!

 • SH

  Mikael Persson får min röst. De äldres mat på boenderna ska uppmärksammas !

 • Cina Morin

  Per är mycket omtyckt, driven i vårt nätverk ”För ett kärnkraftsfritt Bottenviken”! Han har startat upp nätverket i Piteå där han bor, åker dagligen buss till Luleå och sin affär Nordansmak i Luleå där vi kan handla allt från nybakat surdegsbröd från Bensbyn till Skabramost från Jokkmokk, Jättegod julskinka och övriga charkutteriprodukter från Öhbergs i Kalix, röding från Jokkmokk och grönsaker odlat från Wallers i Kalix och andra grönsaksodklare runt om Luleå.RAW-food finns även på hyllan. Tror de var först med att leverera veckogrönsakspåsen hem till dörren- det har funnits i några år.

 • Lottis

  Oj vad svårt! Men det som värmde mitt hjärta direkt var flickorna på Ingsered säkert uppskattat att hjälpa dessa vilsna och sjuka själar att få lite mer ork och kraft genom bla god hemlagad mat. Jag ömmar mycket för människor som har det svårt och vill av hela mitt hjärta att de ska må bra! Sedan har vi färdtjänstchauffören som förgyller de gamlas så grå vardag många ggr oj vad glad jag blir då de får komma på utflykt, se vårblommorna o en midsommarmåltid de säkert längtar till år efter år! Våra gamla behöver all uppmuntring de kan få på ålderns höst! Må bäste man eller kvinna vinna! Lycka till allesammans!

 • Lotte Johannesson

  Åt på Komet idag. Aldrig igen om jag inte vill få otrevlig o dålig service och betala dyrt. Förätt och fisk bra men kalven var jätte trist. Usch inget pris till Komet i Mannerhem. Mina tyska gäster trodde det var en del i servicen att man skulle bli illa behandlad!!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…