Annons
Annons


Vi äter alldeles för lite fisk!

Fyra av tio unga äter fisk mer sällan än en gång i veckan. I en undersökning visar det sig att svenskarna inte får i sig den mängd fisk som Livsmedelsverket rekommenderar. Var tredje svensk äter fisk mindre än en gång i veckan och endast åtta procent får i sig det rekommenderade intaget.


nyttig-fisk

Statistiken är särskilt oroväckande eftersom ex vis lax, som är den mest konsumerade fisken, innehåller betydligt mindre Omega-3 idag jämfört med för tio år sedan.

Livsmedelsverket förespråkar att man äter fisk två till tre gånger i veckan för att få i sig alla de viktiga Omega-3-fetter, mineraler och vitaminer som kroppen behöver. Hälsokedjan Lifes undersökning visar samtidigt att endast åtta procent av svenskarna äter fisk tre gånger i veckan eller mer och att drygt var femte svensk äter fisk två gånger i veckan.

Annons

Hälften så mycket Omega-3
Samtidigt visar en studie från Norges nationella fiskforskarinstitution att den odlade laxen, har förlorat 50 procent av sitt Omega-3-fett på tio år.

– Det är oroväckande att se att så få svenskar får i sig det rekommenderade intaget av fisk. Inte minst för att just laxen innehåller mindre omega 3 idag jämfört med för tio år sedan, säger Thomas Johansson, på hälsokedjan Life som låtit göra undersökningen.

Undersökningen visar även att närmare en tredjedel, 31 procent, äter fisk mindre än en gång i veckan. Lägst intag finns bland personer mellan 18 och 34 år, här är siffran hela 39 procent.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd 2013 av YouGov på uppdrag av Life. Undersökningen är gjord via online-enkäter och har 1008 svarande. Deltagarna i undersökningen utgör ett representativt urval av den svenska befolkningen gällande kön, ålder och region.

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…