Annons
Annons


Vi fulspolar i våra toaletter

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.


Vi har i Sverige både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Det resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner. Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

En ny SIFO-undersökning visar att majoriteten av dem som slänger skräp gör det för att de inte orkar göra rätt eller att de saknar kunskap om hur skräpet enkelt kan tas om hand. Det nedspolade skräpet uppgår årligen till 7 000 ton. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops**. Men det är lätt att göra rätt, ställ en papperskorg i badrum och toalett.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. Särskilt märkbart är detta i åldrarna 15-29 år, som visar sig vara den grupp som är mest benägen att slänga skräp i toaletterna, vilket är förvånande då den allmänna uppfattningen är att de är mer miljömedvetna än den äldre generationen. Det är hög tid att vi får lika bra toalettvett och slutar fulspola, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Fler siffror

•   29 procent uppger att de spolar ner andra saker än kiss, bajs och toalettpapper.

•   60 procent av dem som slänger skräp i toaletten gör det på grund av att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet tas om hand.

• 58 proceent i åldrarna 15-29 uppger att det ”inte alls är ok” att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 procent av de tillfrågade i åldern 65+.

Läs mer här om toa-vanor:

Internationella toalettedagen: Här är våra toa-hemligheter!

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…