Annons
Annons


Vi lånar hellre till mamma än till pappa


Visst får du låna pengar, mamma!

En ny undersökning visar att vi hellre lånar ut pengar till mamma än till pappa. Minst sugna är vi att låna ut till arbetskollegor eller grannar.

Att låna ut pengar till sin omgivning är något som kan väcka känslor och en ny undersökning visar att vi har tydliga preferenser vem vi helst lånar till. Mer än var tredje svensk, 34 procent, lånar helst ut till partnern.

Annons

– Undersökningen visar att vi generellt sett föredrar att låna ut till släkten, men att det därefter skiljer det mycket mellan vilka av dessa vi vill låna ut till, säger Vilma Kesküla, vice vd på BIGBANK Sverige som beställt undersökningen.

Syskonen före pappa
Undersökningen visar att svenskar hellre lånar ut pengar till mamma än till pappa. Nästan var fjärde svensk, 23 procent, lånar helst ut till mamma. Endast 7 procent lånar helst ut till pappa. Att låna ut pengar till pappor kommer efter både syskon och vänner.

– Även om säkert både mamma och pappa lånat ut pengar till barnen under uppväxten får vi nu ett kvitto på hur sugna de vuxna barnen är på att låna ut till respektive förälder, säger Vilma Kesküla. Svenskar ger mamma en hög kreditvärdighet medan pappas kreditbetyg närmast kan liknas med Greklands.

Grannar i botten
Få svenskar önskar låna ut pengar till arbetskollegor eller grannar. På BIGBANK tror man att detta beror på många svenskars vilja att hålla isär yrkesliv och privatliv och upprätthålla en korrekt relation med grannarna.

– Vi har en konfliktundvikande kultur och många svenskar vill nog undvika att en sent återbetald skuld skapar sur stämning i trapphuset eller i fikarummet på jobbet, säger Vilma Kesküla.

Vem skulle du helst låna ut pengar till?

  • Partner 34 procent (Kvinnor 31,5 procent , Män 36 procent )
  • Mamma 23 procent (Kvinnor 26 procent , Män 21 procent )
  • Pappa 7 procent (Kvinnor 8 procent , Män 5 procent )
  • Syskon 19 procent (Kvinnor 19 procent , Män 19 procent )
  • Vän 15 procent (Kvinnor 14 procent , Män 16 procent )
  • Arbetskollega 1 procent (Kvinnor 1 procent , Män 2 procent )
  • Granne 1 procent (Kvinnor 0,5 procent , Män 1 procent )

Undersökningen genomfördes av BIGBANK i november 2012 och besvarades av 746 svenskar.

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…