Annons
Annons


Vi slutar röka efter sommaren – nikotinspray växer snabbast


Dags att fimpa för gott!

Augusti är en av årets stora fimparmånader. Det märks tydligt på apoteken. I år har försäljningen av nikotinläkemedel ökat redan tidigt under sommaren, vilket tyder på en stark hälsotrend. Raketen på försäljningstoppen är nikotinmunspray.

Annons

Dags för nystart och en rökfri höst. Bättre kondition, ökad lyster i huden, starkare immunförsvar och minskad risk för hjärtinfarkt, är bonus för dig som lyckas bli fri från cigaretterna.

Chans till nystart
– Terminsstarten på hösten är nästan som nyår. Du får en ny chans att starta om, som att sluta röka, säger Camilla Rosenbaum, farmaceut på Apotek Hjärtat.

Augusti är, näst efter januari och februari, den månad då apoteken säljer allra mest nikotinläkemedel. I augusti 2011 var försäljningen 10 procent högre än i juni och juli. Årets sommarförsäljning av nikotinläkemedel har också börjat bra. I juni och juli ökade försäljningen av nikotinläkemedel jämfört med ifjol.

Munspray populärt
– Vi har sett att munsprayen blir allt populärare, ökningen är hela 77 procent jämfört med förra sommaren. Nikotinläkemedel som man sprayar i munnen ger snabb lindring mot röksuget, säger Camilla Rosenbaum.

Nikotinläkemedel minskar röksuget och fördubblar dina chanser att nå ditt mål. För den som har tänkt bli rökfri betyder stödet från omgivningen mycket.

– Motivationen kommer inifrån men kan få god hjälp utifrån. Om du har en anhörig, kompis eller arbetskollega som försöker sluta, beröm henne eller honom mycket och ofta. Bjud på en frukt och ta en promenad ihop, tipsar Camilla Rosenbaum.

Allt färre i Sverige röker
10 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i åldersgruppen 16-84 år röker dagligen. (2010 var motsvarande siffror 12 procent för männen och 13 för kvinnorna.)

Källa: Statens folkhälsoinstitut. Nationella folkhälsoenkäten för 2011, Hälsa på lika villkor.

Nikotinläkemedel finns i flera olika former och styrkor:

  • Tuggummi/Sugtablett passar dig som vill ha en snabb och diskret metod att kontrollera röksuget. De finns i flera olika styrkor och smaker.
  • Plåster verkar i 16 timmar och är ett enkelt sätt att minska röksug och abstinenssymtom under hela dagen. De passar bäst för dig som har en jämn cigarettkonsumtion.
  • Resoriblett Microtab är en smälttablett som läggs under tungan. För personer som vill ha ett diskret sätt att kontrollera sitt röksug i alla situationer.
  • Munspray är för dig som behöver snabb lindring när röksuget uppkommer. Spraya 1-2 gånger, max 4 gånger per timme.

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…