Annons
Annons


Victorias bästa nybörjartips för trädgården

Trädgårdsmästaren som syns på tv och skriver böcker om trädgård menar att det inte finns några genvägar till vårt privata lilla paradis. Trädgård är hårt arbete, säger Victoria Skoglund. Belöningen är en oskattbar relation till det växande och harmoni för både knopp och själ.


ansisop, blue fortune

Få sorter men många plantor är en av hemligheterna med en harmonisk rabatt. Här anisisop, Agastache foeniculum ‘Blue Fortune’, som har en lång blomningstid (juli till september) och är en riktig fjärilsmagnet.

Victoria Skoglund har tillbringat större delen av uppväxten på föräldrarnas plantskola Zetas finsmakarens trädgård i Skärholmen, sydväst om Stockholm. Först var siktet inställt på att bli barnmorska och hon jobbade många år i vården. Men det blev i alla fall trädgårdslivet som drog.

Annons

I dag driver hon plantskolan tillsammans med sin förre man, Rikard Skoglund. Nyligen köpte de granntomten för att kunna utveckla verksamheten med en ekologisk köksträdgård, fruktlund med bikupor och restaurang.

Victorias nybörjartips

Victoria ger sina bästa nybörjartips.

* Känn in din trädgård första året innan du gör omvälvande ingrepp.

* Ta en sak i taget och börja med det du är mest intresserad av. Gå in för det och låt det ta tid och bli bra. En köksträdgård, pelargoner eller vad det nu kan vara.

* Utgå från platsens förutsättningar och välj växter som passar klimatet. Då lyckas du och det blir roligt. Undvik slit och släng-växter som du aldrig får en relation till och medelhavsväxter som olivträd och citrus som behöver intensivvård för att hänga med många år.

* Ta hjälp av proffs som landskapsarkitekter för att få hjälp med stommen: häckar, rumsindelning, uteplatser.

* Låt delar av trädgården vara vild och lite rufsig. Det blir hem för småkrypen som är dina bästa hjälpredor.

 

avenbok

Lugnande grönska
Häcken ger en lummig stomme i trädgården och är också superb för att dela in trädgården i olika rum. Victoria föredrar avenbok, Carpinus, framför den kraftigare boken, Fagus, som häckväxt. Den ger ett sirligare intryck och blir lite smalare i formen.

Funkia

Gröna marktäckare framhäver blommiga accenter och gör rabatterna lättskötta. Funkiorna, Hosta, är vackra marktäckare som också ger blad till buketter.

Lönn

Lönnar hör till Victorias älsklingsträd. Här nästan självlysande japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum ‘Aureum’.

Av Karin Elmberg

Foto: Karin Elmberg, Johan Petersen och Victoria Skoglund

 

Läs mer om:

Victoria Skoglunds sommarfavoriter

Victorias  vårfavoriter

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…