Annons
Annons


Victoria Skoglunds sommarfavoriter

Victoria Skoglund är trädgårdsmästare, författare och tv-profil. Under 2016 tipsar Victoria om sina personliga favoriter samt hur du lyckas med dina planteringar.


Victoria Skoglunds sommarfavoriter

Victoria Skoglund väljer sommarfavoriter i blåa, gula och bronsfärgade nyanser. Till vänster en skir penningblad ‘Goldilocks’. Foto: Blomsterfrämjandet Lena Granefelt

Victorias sommarplantering är en härlig växtkombination som passar ypperligt för den som vill bjuda in bin och fjärilar och samtidigt njuta av vackra blommor och färgkontraster!

Basen i Victorias sommarplantering är blåsalvia eller daggsalvia, heliotrop och sommarflox. Till det använder hon växter i gula och bronsfärgade nyanser.

Annons

Tack vare sommarblommornas långa blomningsperiod är planteringen fin hela sommaren.

Gilla Allas.se på Facebook

Blåsalvia blommar med nästan overkligt intensivt blå, ljusblå eller vita blommor. Blomningen sker i juli till september. Den blir 50-80 cm hög beroende på sort och är fin att använda i rabatt, kruka och som snittblomma. Blåsalvian är mycket omtyckt av bin.

Daggsalvia är en perenn växt som även odlas som ettårig. Daggsalvia har blåa spiror och daggiga stjälkar samt ett silvergrönt bladverk. Det finns även vitblommande namnsorter. Blomning sker under juli-september.

Sommarflox är en näpen och tålig sommarblomma som klarar både regn och blåst. Blommar hela sommaren utan avbrott och tål några minusgrader på hösten. Den finns i många olika färgnyanser vilket gör den lätt att kombinera med andra växter.

Heliotrop är en vacker, buskig och härligt doftande växt som passar både i kruka och rabatt. Blommorna har en ljuvlig lite kryddig vaniljdoft som framförallt märktsunder kvällen. Blommorna finns i olika nyanser av violett, blått och vitt och de är mycket uppskattade av fjärilar. Heliotrop vill gärna stå i ett lugnt läge.

Gulbladiga växter

Till blåsalvia, heliotrop och sommarflox väljer Victoria gulbladiga växter som bryter mot det gröna. Gulbladig kungsmynta ’Aureum’ eller penningblad, ‘Goldilocks’ är två växter som ger fin kontrast.

Bronsfärgade växter

För att ytterligare ge liv till planteringen adderar Victoria bronsfärgade växter som ger en härlig färgbrytning i planteringen. Bronsfänkål, Rödbladiga-Gruppen, är en tjusig växt liksom det vackra skimrande gräset bronsstarr. Fänkålen skapar en luftig höjd medan det kopparfärgade gräset trasslar sig in i planteringen och skapar rörelse.

När du kommer hem…

… plantera om dina växter i krukor eller lådor med tillräcklig volym. För balkonglådor ska du räkna med minst 20×20 cm. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl. De flesta sommarblommor växer till sig under säsongen så plantera med lite utrymme mellan plantorna.

Växtplats

Samtliga fungerar i soliga till halvskuggiga lägen. Rikligast blommar sommarblommorna i sol, men vandrande skugga fungerar utmärkt.

Vatten och näring

Planteringskärlet ska ha dräneringshål. Lecakulor eller krukskärvor i botten ger extra bra dränering. Sommarblommor behöver näring för att utvecklas väl så vattna regelbundet med svag näringslösning eller tillför långtidsverkande näring i jorden.

Tänk på att krukor, amplar och lådor som står nära husväggen sällan får vatten även om det regnar ute. Växter som placeras i blåsiga lägen torkar ut snabbt.

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…