Annons
Annons


Fint i täppan i höst – expertens bästa tips!

Trädgårdsmästaren, författaren och tv-profilen Victoria Skoglund tipsar om sina favoriter för hösten samt hur du lyckas med dina planteringar. Höstplanteringen är en romantisk och mild plantering i lugna färgtonen med skira cyklamenblommor som bäddas in i ett hav av silverfärgade växter.


Victoria Skoglund höstplantering

Victoria Skoglunds sensommar- och höstplantering i rosa och silvriga toner. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Cyklamen är en utmärkt utplanteringsväxt på sensommar och höst. Den har vackra gröna blad med grå mönstring och det finns blommor i många nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade.

Annons

Det viktigaste för att lyckas med cyklamen är att inte vattna för mycket. Den tycker om mjukt vatten, så regnvatten är utmärkt. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

Placera blomman ljust, men inte i direkt solljus. Cyklamen trivs utmärkt på inglasade balkonger och i uterum. Växten klarar temperaturer ner mot 0 grader och repar sig även efter lätt frost.

Cyklamen fungerar också inomhus, men då blommar den inte lika länge. Några blommor i en liten vas blir ett vackert blickfång!

Silverbladiga växter och pastellfärgade blommor blir skönt skirt. Grå växters lugnande påverkan gör att fler starka färger kan användas utan att resultatet blir rörigt.

Genom att plantera olika arter silverfärgade växter tillsammans uppstår en spännande strukturskillnad i det silvriga.

Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är silverek, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört.

Tips inför höstplanteringen

Rensa bort sommarens överblommade växter. Ta även bort rötterna och blanda ny jord i krukorna eller balkonglådorna.

Det är lättare att skapa en fin plantering i en lite större kruka eftersom rötterna ges större utrymme och jorden torkar inte ut så lätt.

Sätt växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut från början. Svagare ljus och svalare väder gör att tillväxten blir obetydlig. Ju svalare väder, desto mindre vatten behövs. Näring behövs inte.

Titta efter kvalitetsmärket Svenskt Sigill eller fråga i butiken var växterna är odlade. Ju närmre desto bättre!

Av Ulla Karlsson Sepp

LÄS OCKSÅ


(350)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…