Annons
Annons


Vietnamesisk visselteknik gör spädbarn blöjfria


Att få ett barn blöjfritt innebär minskade kostnader och ett praktiskt bekymmer mindre för föräldrarna.

Barn i västvärlden pottränas allt senare och är i genomsnitt inte torra förrän vid tre års ålder. Men det går att få barn blöjfria redan i spädbarnsåldern!

Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som följt 47 barn och mammor i Vietnam – där potträningen inleds när barnet är nyfött och barnen oftast är torra innan de kan gå.

Annons

Minskar blöjkostnaderna
Att få ett barn blöjfritt innebär inte bara minskade kostnader och ett praktiskt bekymmer mindre för föräldrarna. Förmågan att kunna kontrollera sin blåsa innebär att tömningen blir mer effektiv då blåstömningen sker viljemässigt från hjärna till blåsan, vilket i sin tur minskar risken för till exempel urinvägsinfektioner.

Gilla Allas.se på Facebook

Sen potträning
Internationell forskning visar att barn i västvärlden pottränas allt senare och i genomsnitt klarar sina toalettbehov själva först vid tre-fyra års ålder. Det motsatta förhållandet råder i Vietnam.

Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin som under två år följt 47 vietnamesiska mammor för att studera deras potträningsteknik – som inleds redan när barnet är nyfött, och som får de flesta barn torra redan vid nio månaders ålder.

Lär sig signalerna
Tekniken som de vietnamesiska mödrarna använder handlar om att lära sig avläsa signaler från barnet om att det behöver kissa. En viktig del är också den särskilda visselteknik som mammorna använder:

– Genom visselljudet ”påminner” mammorna sina barn om att tömma sig. Visseltekniken är ett sätt att förstärka kommunikationen kring barnens behov, en kommunikation som inleds redan när barnet är nyfött och som utvecklas efterhand, säger Anna-Lena Hellström, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Torra på nio månader
Studien visar att de vietnamesiska mödrarna ser framsteg redan då barnen är tre månader gamla. Vid nio månaders ålder klarar barnen att hålla sig torra om de blir påminda – vid två års ålder sköter de hela proceduren självständigt utan hjälp från vuxen.

–Våra studier visar att barn i Vietnam även tömmer sin blåsa mer effektivt, vilket antyder att det är potträningen i sig och inte barnets ålder som får blåskontrollen att utvecklas, säger Anna-Lena Hellström.

Starta tidigare
–I Sverige har vi vant oss vid att små barn inte kan pottränas utan att vi måste invänta att de är mogna, vilket oftast betyder när barnen själva vill sluta med blöjor. Exemplen från Vietnam visar att vi med hjälp av utvecklad kommunikation mellan föräldrar och barn skulle kunna starta potträningen betydligt tidigare också i västvärlden.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…