Annons
Annons


Vilka dator- och tv-spel är lämpliga för barn?

Är det stor skillnad mellan spelen som barnen önskar sig? Och vilka titlar ska man titta efter om man vill spela och ha kul tillsammans hela familjen? Dataspelsexperten Bernt Erik Sandnes svarar.


två pojkar spelar tv-spel

Spelkonsoler och dataspel är återkommande favoriter på många barns önskelistor. Resultatet från en kundundersökning som Elgiganten genomfört visar också att dessa gamingrelaterade produkter är storfavoriter bland de yngsta.

Annons

Spelexpertens rekommendationer

Men vilka spel bör föräldrarna välja till sina barn? Bernt Erik Sandnes har arbetat med dataspel i många år och är just nu aktuell med föredraget ”Spel är sunt”. Han har klara rekommendationer när det gäller valet av speltitlar den här julen.

– Exakt vad du bör köpa beror på barnens ålder. Till de yngsta skulle jag ha satsat på Disney Infinity, Just Dance och Skylanders och om de små är mer kreativt lagda rekommenderar jag Minecraft som är ett tryggt och spännande val. För de något äldre tycker jag att bilspelet The Crew, som precis lanserats, är perfekt. Vidare vill jag nämna FIFA 15, Mario Kart 8, Super Smash Bros, LittleBigPlanet och Forza Horizon 2. Alla dessa titlar är bra och sunda spel som passar de allra flesta, säger Sandnes.

Är spelet lämpligt för ditt barn?Föräldrar som är osäker på vilket spel som passar deras barns åldersgrupp kan titta på den så kallade PEGI-märkningen på själva spelet.

PEGI står för Pan-European Game Information och är en gemensam europeisk standard för märkning av spel. Den började användas 2003 och ger information om rekommenderade åldersgränser och spelets innehåll.

Fråga personalen och prata med barnen

Spelexperten Bernt Erik Sandnes menar att föräldrar och barn bör sätta sig ned och prata om temat spel innan man tar steget och köper en spelkonsol.

– Det viktigaste är att klura ut vilken konsol barnen och familjen har mest glädje av och vilka möjligheter som ges till att kunna spela tillsammans – något som jag valt att kalla social gaming. Vidare måste man se på vilka spel som passar barnens ålder. Här kan det vara idé att fråga en säljare i ditt lokala varuhus, säger Sandnes.

Är det så att man vill samla hela familjen och spela tillsammans så här i juletid så har spelentusiasten sina klara favoriter.

– Som pappa till fyra är jag aktivt med och spelar och då blir det ofta Mario Kart 8, Super Smash Bros, FIFA 15 samt LEGO-spelen. Min favorit är Wii U-konsolen som ger upp till fem personer möjlighet att spela samtidigt och därmed är speciellt tillägnad familjespelande framför skärmen. Fråga i varuhuset om vilka spel som passa för flera att spela samtidigt och se till att ha tillräckligt med handkontroller, avslutar Bernt Erik Sandnes.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…