Annons
Annons


Vilka fruktträd trivs på balkongen?

En inglasad balkong i väster- eller öster är optimalt för de flesta växter - och människor. Här känner sig medelhavsväxterna som hemma, med en frostvakt vintertid kan de prunka året om.


En inglasad balkong som inte vetter mot söder är idealet för medelhavsväxter.

Hej,
Vi har precis flyttat till en lägenhet med rätt stor, inglasad balkong. Den ligger rätt skuggigt men har direkt solljus ett par timmar på eftermiddagen. Vi har startat upp lite balkongodling i pallkragar och vårt ett par år gamla olivträd trivs bra på balkongen när det inte är frost.
Jag skulle vilja odla mindre fruktträd på balkongen. Går det trots att det är rätt skuggigt en stor del av dagen? Vad skulle eventuellt i så fall vara värt att prova på?

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Stort tack för alla råd och tips!
Helena

Hej Helena!
Det låter som att ni har ett optimalt läge för många roliga frukt- och bärträd. En solgassande, stekhet inglasad balkong är inte uthärdligt för många växtslag medan väster- eller österläge är idealet.
Det enda att se upp med är blomningen på våren, då många  växtslag som inte kommer från våra breddgrader blommar tidigt. En inglasad balkong blir fort varm och lockar därför träden att blomma rekordtidigt. Kommer sedan frost blir hela årets skörd förstörd. Ha alltså koll framöver, gärna med en frostvakt, och skydda trädkronorna om frost hotar vid blomningen.

Här får du några förslag på frukter och bär som trivs i kruka  och som inte blir så stora. Fråga i plantskolan efter småväxta sorter som ryms på balkongen. Varför inte låta äkta passionsfrukt slingra och rama in? I Allas nummer (vecka} 17 skriver jag mer om att odla småträd på balkongen.

Aprikos
Blåbär
Citrus
Fikon
Mandel
Pelaräpple
Uppstammade bärbuskar som vinbär och krusbär

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Ställ en fråga till vår trädgårdsredaktör här

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…