Annons
Annons


8 goda matsvampar du kan plocka i skogen

Finns det något godare än egenplockade kantareller? Här är ytterligare 8 goda matsvampar du hittar i skogen!


Vilka-svampar-kan-man-ata

En av de stora fördelarna med hösten är all den goda svamp som dyker upp i skogarna. Det finns cirka 10 000 svamparter i Sverige, varav drygt 100 anses vara bra matsvampar.

Annons

Här är 8 av de vanligaste matsvamparna som du kan plocka själv:

1. Trattkantarell

 

Utseende: Gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.

Gilla Allas.se på Facebook

Växer: Oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.

För matlagning: I allt från grytor, soppor och såser.

2. Kantarell

 

Utseende: Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.

Växer: Juli-oktober i löv- och barrskog.

För matlagning: I allt från grytor, soppor och såser.

Läs också: Knepen för att hitta kantarellerna!

3. Sandsopp

 

Utseende: Gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har nästan samma färg som hatten.

Växer: Juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.

För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

4. Sotvaxskivling

 

Utseende: Sotbrun till gråsvart hatt, ofta med puckel. Glesa och vanartade skivor som till en början är vita men senare blir vitgrå. Vitt kött.

Växer: Augusti-oktober, i mossig barrskog över hela Norden.

För matlagning: Mild smak som gör att svampen passar bra i rätter med andra svampar.

5. Blomkålssvamp

 

Utseende: Mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.

Växer: September-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.

För matlagning: Låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

6. Smörsopp

 

Utseende: Gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).

Växer: Augusti-september i tallskog över hela Sverige.

För matlagning: God att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.

7. Blek taggsvamp

 

Utseende: Både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.

Växer: Augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.

För matlagning: Används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.

8. Fårticka

 

Utseende: Hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.

Växer: Augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.

För matlagning: Bör blandas med andra, godare svampsorter då fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.

Läs också: Mustig fläskfilégryta med svamp

Artikeln kommer från ELLE Mat & Vin

LÄS OCKSÅ


(144)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

  • disqus_jX8fs38IpV

    Bilderna på sandsopp och taggsvamp är helt fel. Det är inte ens samma svamp. Lite svårare med smörsoppen, men den på bilden har ingen ring på foten så tror inte att den stämmer heller. Och svampen på bilden för fårtickan ser mer ut som en övermogen brödticka. Dessutom borde det finnas information om förväxlingssvampar.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…