Annons


Vilken är din mellofavorit? – lyssna och rösta!


Nej, Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi får inte representera Sverige i Baku. Men de får presentera den svenska finalen i Globen! Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Lördag kväll står Sverige stilla – igen! Då är det dags att utse vem som ska få tävla för oss i Eurovision Song Contest. Som vanligt avgörs den svenska finalen i Globen i Stockholm, och vinnaren skickas i år till ESC-finalerna i Baku i Azerbadzjan.

Annons

Sverige har starka traditioner att försvara. Fyra gånger har vi vunnit alltihop – Abba med ”Waterloo” 1974, Herreys med ”Diggi-loo Diggi-ley” 1984, Carola med ”Fångad av en stormvind” 1991 och Charlotte Perrelli 1999 med ”Take Me To Your Heaven”. Och ifjol lyckades Eric Saade fixa en hedrande tredjeplats med ”Popular” i tyska Düsseldorf.

Semi-final och final
Vem blir det som tar sig i första hand till semifinalerna 22 och 24 maj och förhoppningsvis vidare till finalen den 26 maj? Ja, lyssna själv (klicka på låttiteln nedan) och avgör. Du kan även rösta i vår lilla panel (här bredvid) för att visa vem du tycker borde vinna.

Startordning i Globen
1. Shout it Out – David Lindgren
2. Jag reser mig igen – Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
3. Mystery – Dead By April
4. Why Start a Fire? – Lisa Miskovsky
5. Baby Doll – Top Cats
6. Euphoria – Loreen
7. Soldiers – Ulrik Munther
8. Mirakel – Björn Ranelid feat. Sara Li
9. Why Am I Crying? – Molly Sandén
10. Amazing – Danny

Så funkar omröstningen
Precis som förra året delas hälften av poängen ut av elva internationella jurygrupper. Resterande poäng står svenska folket för genom genom telefon- och sms-omröstning. Sammanlagt har jurygrupperna och tittarna 473 poäng var att dela ut. Som förra året fördelas tittarrösterna procentuellt – ett bidrag som får 10 procent av telerösterna får också 10 procent av de totalt 473 poängen.

De internationella jurygrupperna delar ut 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng till de sju bidrag som de anser är bäst, medan de sista tre får 0 poäng. De utländska jurygrupperna kommer att dela ut poäng enligt samma poängskala som föregående år – varje jurygrupp lämnar sina röster i ordningen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 11 x 43 = 473 poäng.

Medan jurygrupperna redovisar sina röster fortsätter telefon- och sms-röstningen. Den avslutas omkring fem minuter senare.

Programledare är Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi.

Melodifestivalen: Lördag 10 mars, kl 20.00. SVT1


(2)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…