Annons
Annons


Vilken mat ska ligga i kylskåpet?

Vilka varor blir dåliga i kylen och vilka blir det inte? Har du koll? Här får du veta vad som ska ligga i kylen och vilka råvaror som mår bättre i andra temperaturer.


Paprika

Banan
Bananen ska helst förvaras i sval eller i vanlig rumstemperatur annars kan frukten bli missfärgad och själva fruktköttet förbli hårt. Eftersom frukten fortsätter sin mognad efter sin skörd kan bananen tillsammans med tomater, avokado eller andra mogna bananer snabba på sin mognadsprocess.

Annons

Läs också: Visste du att du öppnat bananen på fel sätt hela ditt liv?

GurkaGurka
Gurkan ska helst inte förvaras i temperaturer under eller över +10°C och inte utan en plastpåse om sig. Detta för att gurkan är gjord av 96 procent vatten som gör att den är mycket känslig för frysskador, uttorkning och mögel som temperaturer lägre eller högre än +10°C kan medföra. Grönsaken är också känslig mot eten som är ett mognadshormon i gasform. Därför är det inte optimalt att förvara gurka tillsammans med stora etylen-producenter som äpple, päron, avokado och tomat.

Gilla Allas.se på Facebook

Avokado
Avokado förvaras bäst i rumstemperatur till den mjuknar. Om du inte vill äta den direkt kan du flytta den till kylen. Var då uppmärksam på att avokadons mognad då kan ta längre tid och att temperaturen inte ska understiga +7°C för då kan avokadon bli frysskadad. Tecken på kylskador är bruna fiberliknande trådar och brunfärgning av fruktköttet.

Läs också: Så ser du när din avokado är övermogen

Bröd
Bröd bör helst inte förvaras i rumstemperatur eller kyl mer än ett par dagar. Detta för att brödet kan bli både torrt och smuligt. Ett tips är att skiva upp brödet och stoppa det i frysen, för att sedan ta ut det efter hand för att tina långsamt eller rosta.

Läs också: Så här gör du gammalt bröd som nytt igen

Garlic and onion isolated on white backgroundLök och vitlök
Löken ska förvaras torrt och svalt, gärna i en korg på köksbänken. Löken kan även förvaras i kylen för att förlänga färskheten, men var noga med att inte ha den i plast som kan göra löken både mjuk och möglig. Löken bör heller inte vara för nära din potatis då dessa kan lätt bli dåliga tillsammans. Var även uppmärksam på vitlökens lukt som lätt kan påverka närliggande råvarors smak.

Läs också: Lättaste sättet att skala vitlök

Tomat
Tomater bör helst förvaras i rumstemperatur för att underlätta sin mognadsprocess och därmed få mer smak. Gärna tillsammans med bananer då de stimulerar mognaden av varandra. Tomater som förvaras i kylen får sämre smak och kan bli mjöliga. Lättaste kännetecknen för en frysskadad tomat är att den har mjuka, insjunkande fläckar som oftast är glasartadet där mögel lätt kan få fäste.

Potatis
Den C-vitaminsrika knölen trivs bra i kylskåp, men ännu bättre i mörka utrymmen, som cementgolvet i garaget eller i en papperspåse i skafferiet, där den inte utsetts för ljus eller särskilt hög temperatur. Förvaras potatisen för ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön, och blir det för varmt kan potatisen antingen skrumpna ihop eller börja gro. Dess stärkelse kan också bli till socker snabbare ifall den står i ett kylskåp under +6°C.
Överbliven kokt potatis bör läggas i kylen och inte frysen. Läggs den i frysen löper den stor risk att bli vattning och trist vid upptidning.

Läs också: Så här gör du chips i mikrovågsugnen

Kaffe
Kaffe bör förvaras på en sval, mörk plats och inte i ett kylskåp. Detta för att kaffe tenderar till att förlora smak och ta över en del av kylskåpets lukter. Större mängder kaffe kan frysas in.

Läs också: Gör hela frukosten med kaffekokaren

Svamp
Svamp ska förvaras i kylen runt +5°C i gärna vågrätt läge. Undvik att skölja den innan du lägger in den i kylen för att bevara svampens smak. Vill du ändå avbalansera smaken går det bra att använda citronsaft. Det går även att placera svampen i rumstemperatur, dock bara runt halvdagen. För att inte låta svampen bli dålig är ett tips att vara uppmärksam på svampens fot. Är foten ”fast” är det ett gott tecken på att svampen ännu är frisk. Ibland kan även ”vitt ludd” bildas på foten, men detta har ingen betydelse för kvalitén på svampen eller smaken. Det innebär bara att svampen ännu är levande.

Kål
Kål klarar att förvaras i de flesta temperaturerna, från nollgradigt till rumstempererat. Dock ska man vara uppmärksam på att förvaring i varmare temperatur kan innebära att hållbarheten försämras fortare. För att fräscha upp kålen innan användning är ett tips att skära bort de yttersta torra bladen och därefter lägga kålen i en djup tallrik med kallt vatten.

Paprika
Paprika är känslig mot uttorkning och stötar så det gäller att hantera dem varsamt. Paprikan bör inte förvaras i kylen, utan i ett svalt utrymme som ligger runt +10°C. Eftersom paprikor, röda som gula, är gröna från början innebär detta att hållbarheten som gröna har är hälften hos röda och gula.

Av: Maria Persson


(95)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…