Annons
Annons


Varningen: Här är sillen du INTE ska äta i jul

Många sillsorter har en given plats på julbordet. Men det finns viss fisk som du absolut inte bör äta. Här är varningen från svenska Livsmedelsverket.


Sill giftig

Livsmedelsverket varnar för den giftiga sillen.

Många inlagda sillsorter och laxrätter på julbordet är inte bara goda utan också rika på både jod, selen, D-vitamin och nyttigt omega-3-fett.

Men sill och strömming från Östersjön och Bottniska viken innehåller tyvärr även miljögifter. Gifterna det handlar om är höga halter dioxiner och PCB – ämnen som framför allt barn är känsliga för och som lagras i kroppen under hela livet.

Annons

Kvinnor som äter den förgiftade fisken och sedan blir gravida överför även gifterna till barnet vid graviditet och amning.

Barn, ungdomar och unga kvinnor bör därför undvika sill och strömming från Östersjön och Bottniska viken eller äta den högst 2-3 gånger per år, som svenska Livsmedelsverket råder.

Även vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern omfattas av samma restriktioner.

Varningen gäller dessa fisksorter:

  • Sill/strömming från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas strömming norr om Kalmar och sill söder om Kalmar).
  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar samt Vänern och Vättern.
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern.
  • Vildfångad röding från Vättern.

Läs också: Denna dryck bör du ALDRIG ge ett barn!

ar-energidrycker-farliga

Källa: Livsmedelsverket
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(98)
(0)


Annons

  • Kenneth

    Håller med i sak! visst ska vi inte äta denna! men det måste ju vara den fisken som är den est ekologiska fisken vi har unt om oss, därav borde giftet förbjudas i stället för att förbjuda oss äta ekologisk fisk. https://savethebaltic.wordpress.com/category/dioxin/


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…