Annons
Annons


Vinn bok om orolig mage och IBS

Sofia Antonsson, legitimerad dietist, led av IBS - men blev symtomfri på bara några dagar när hon testade en ny metod. Du kan vinna boken "Magkänsla" som Sofie skrivit.


Sofie Antonsson – du har skrivit boken ”Magkänsla – Handboken för dig med orolig mage och IBS” tillsammans med dietisten Jeanette Steijer och sjukgymnasten Beatrice Fröling. Varför kände du att den här boken behövdes?
– Vi har genom åren träffat och behandlat tusentals personer med bråkiga magar, och till slut insåg vi att vi behöver dela med oss av våra erfarenheter eftersom det är så många som inte vet att de har IBS eller att det går att göra något åt det. Vi vill förmedla det vi vet och skapa en hög igenkänningsfaktor i boken!
Är det många med IBS/orolig mage som inte får rätt hjälp i vården?
– Ja, det finns fortfarande i dag läkare som anser att IBS är en diagnos som man får lära sig att leva med och att det inte går att göra något åt den, och det är fel! Tack och lov blir allt fler läkare upplysta och skickar vidare till dietist. Vissa har gått med problem i 20–30 år innan de äntligen får hjälp och det är ju så klart oerhört frustrerande. Nu har vi kostbehandlingen FODMAP som hjälper 75 procent av alla med IBS, och det behöver vi nå ut med.
Kan du sammanfatta de viktigaste budskapen i boken?
1. Lär dig hur mag-tarmsystemet fungerar. För att förstå sig på sin kropp måste man skaffa sig kunskap om vad som händer var och när.
2. Lär dig kostbehandlingen FODMAP. Genom att prova kan man snabbt känna skillnad och då kanske du ska göra behandlingen fullt ut.
3. Stresshantera. Magen och hjärnan påverkar varandra. Därför är det nödvändigt för de flesta med oroliga magar att hitta ett sätt att hantera stressen. Vi ger konkreta tips.
 Du har själv haft IBS i många år – är du fortfarande symtomfri?
– Ja, så länge som jag äter det jag vet att jag klarar. Nu har jag hållit på i så många år så att jag vet exakt vad jag klarar och i vilken mängd, så jag kan göra aktiva val och på så sätt hålla magen lugn.
 Vad är det bästa rådet du kan ge till någon som har problem med magen?
– Om besvären med din mage går ut över vardagen, sök hjälp hos en läkare. Efter det, ta kontakt med en dietist som kan kostbehandlingen FODMAP. Har du ingen dietist i närheten finns IBS-skolan Online som man når på nätet.

Annons

Vi har 5 ex av boken ”Magkänsla” att tävla om, värde cirka 200:- styck.

Här kan du läsa mer om boken.

Tävlingen är avslutad. Vinnarna presenteras här.

 

LÄS OCKSÅ


(15)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…