Annons
Annons


Vinnare i Årets Reportage 2013: En sista intervju!

Det blev intervjun med den svårt sjuke musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund som fick flest röster när våra läsare fick säga sitt och rösta fram Årets Reportage 2013.


Krister

 

Texten skrevs av Hillevi Wahl och bilderna togs av Per Arvidsson. Artikeln publicerades i juni förra året – tre månader senare förlorade Kristian Gidlund kampen mot cancern.

Hillevi Wahl

Hillevi Wahl, som är aktuell med nya boken ”Våga! Allt sitter i huvudet”

Vad tänker du om att Allas läsare valt din intervju med Kristian Gidlund till Årets Reportage 2013?

Annons

Det är jätteroligt, jag känner ju att det mest är Kristians förtjänst men jag är stolt och glad över att ha lyckats förmedla vad han sade. Han var en fantastisk människa, utan rädslor om hur det var. Det var oviktigt för honom att hålla uppe fasader, och jag tror att han var sådan även innan han blev sjuk. Jag har lärt mig så mycket av Kristian och bär med mig honom varje dag, både som människa och i mitt arbete.
När en vän till mig drabbades av cancer har jag haft med mig hans tänk. Han ökade bland annat förståelsen för hur överjordiskt smärtsam behandlingen kan vara och hur man hanterar den kroppsliga förändringen.

Gilla Allas.se på Facebook

Är det något speciellt du minns från mötet med Kristian?

Att han såg människor i ögonen. Även när det blev jobbigt fortsatte han att se mig in i ögonen. Istället för att väja med blicken lät han oss båda vara tillsammans i den jobbiga känslan. Han hade inte bråttom. Vi har ju så bråttom annars idag, alltid på väg mot nästa, nästa, nästa.

Var det en svår text att skriva?

Nej, däremot var hans bok, ”I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början”, svår att läsa. Speciellt som mamma. Kristian hade ett mycket nära förhållande till sin mamma och det var drabbande som förälder att känna igen mig i relationen till mina egna barn.

Du kan läsa hela reportaget HÄR.

Det har nu även getts ut en ny bok, I kroppen min – Vägsjäl”,  som innehåller Kristian Gidlunds avslutande texter om hans sista sju månader i livet. Läs mer om boken HÄR.

Kristian Gidlund sista resa i livet gick till Nashville med sångerskan Jill Johnson. Kristian och Jill delade kärleken till countrymusiken, och när hon bjöd in honom till programmet ”Jills veranda”, uppfylldes en av hans drömmar, att få besöka Nashville. Det blev ett program om musik, Hank Williams, livet och döden. programmet sänds onsdag 26 februari, kl 21:00 i SVT.

En av de läsare som röstade på det vinnande reportaget vann en halvårsprenumeration på Allas. Det blev Marie Nilzon i Karlstad, som skrev så här om intervjun med Kristian Gidlund:

”Att våga tala om döden o leva under tiden.

En insikt som reportaget gav mig.

Stark o mjukt på samma gång.”


(142)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…