Annons
Annons


Vinnaren av Rosenkransen 2013 utsedd


Rosen, inspirationskälla för konst, design, mode, musik och litteratur. Rosen, en av de äldsta och mest älskade kulturväxter vi har. Fredriksdals museer och trädgårdar i egenskap av att vara ett av landets främsta kunskapscentrum för rosor uppmärksammar och premierar personer med stort kunnande och passion för rosor genom att dela ut Rosenkransen. Vinnaren 2013 är utsedd.Genom vinnarens försorg med stor roskärlek och insikt finns nu ett antal av hennes rosor insamlade för eftervärlden genom POM:s rosupprop.

Annons

Fredriksdals utmärkelse till Rosens ära 2013 har under Rosdagarna 29 juni tilldelats rosälskarnas ”Grand Old Lady” – Anita Bengtsson.
Anita Bengtssons stora intresse för rosor började med gammaldagsrosor redan på 1970-talet. Boken ”I rosens doft” skriven av Ulla Beyron blev startskottet för en inspirerande resa i rosens tecken. På sin resa har hon vidare sporrats av roslegender som som Helmer hellgren skapare av Rosariet i Norrköping, Lars Cedergren på Råå och Valdemar Petersen i Löve. I Hemtrakten av Västerås har det inventerats, samlats rotsticklingar och tillvaratagits gamla lokala rossorter. Passionen hand i hand med det genuina arbetet har resulterat i en rosentäppa av sällan skådat slag. Med kunskap, engagemang och idogt arbete har hon varit en av de tidigaste med att bevara gamla hitterosor. Anitas arbete har varit en klar föregångare till POM:s rosupprop. Här finns de helt unika Hildas Vita och Sundbyrosen, men också Skerikes biskopsros, Hertas ros, Harakers rosen och Apotekare Möllers ros från Lidköping.Anita har som den eldsjäl hon är, varit aktiv och spridit intresse och entusiasm om gamla rosor till sin omgivning i mer än fyrtio år. Hon har också bidragit till att vara med och skapa nätverket Mälarrosen inom Rosensällskapet. Rosenkransen är ett bevis på hennes storhet och inflytande.
POM står för Programmet för odlad mångfald och är en nationell satsning för att bättre skydda och nyttja våra kulturväxter.Sveriges Riksdag beslutade 2000 att POM skulle genomföras som ett redskap för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…