Annons


Vinter i utekrukan

Utelivet i krukan är extra tufft under vintern då jordklumpen fryser och rötterna inte kan leverera vatten. Växten drabbas då av uttorkning ("förfrysning"). Men med lite trix kan krukan enkelt skyddas.


Vintern är en prövotid för åretruntboende i utekrukan.

Vintern är en prövotid för åretruntboende i utekrukan.

Hej Karin!

Har fått ett silverpäronträd (litet ympat ) i kruka för två år sedan. Två vintrar har jag flyttat in det, nu står det på friland. Kan det stå kvar ute över vintern eftersom det börjar bli svårt att hantera ? Jag bor i Halland.

Annons

Hälsar Inger M

 

Hej Inger!

Ympade silverpäron ska vara härdiga till minst zon 4, men i kruka är rötterna väldigt utsatta. Det är inte kylan i sig som är problemet utan uttorkningen som den torra, kalla luften innebär. Köldskador är med andra ord egentligen torrskador. I krukan blir jorden snabbt genomfrusen och rötterna kan inte suga vatten. När knopparna börjar vakna frampå vårkanten är rötterna ”utslagna” i tjälen. Så här skyddas krukan för att klara sträng kyla:

*Se till att krukan är ordentligt dränerad så att överskottsvatten kan rinna av och inte bilda isblock.

*Ställ krukan på ett isolerande underlag, typ ett frigolitfat (finns i plantbutiker).

*Ställ den gärna inuti en stor frigolitkruka (finns i plantbutiken), kylväska (om krukan är liten) och isolera ytterligare i mellanskiktet med poröst material som frigolit, löv, bubbelplast, grova barkbitar eller dylikt.

*Eller linda om med bubbelplast och täck med jutesäck eller dylikt.

*Ställ gärna krukan på en skyddad plats, nära husväggen och i lä för kalla vindar.

*Man kan givetvis också gräva ner hela krukan om det är möjligt, vilket ger det allra bästa skyddet.

*När vårsolen gassar kan vintergröna växter behöva extra solskydd av fiberduk, jutesäck eller dylikt så att de inte lockas suga vatten och växa för tidigt, när jorden ännu är frusen.

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…