Annons
Annons


Vinterbad är rena hälsokicken!

När man pratar vinterbad är det många som ruskar på huvudet. Men det är rena rama häslokuren som bland annat sänker blodtrycket och förbättrar sömnen.


vinterbada

En studie vid Uleåborgs universitet följde upp 100 vinterbadare och den visar att deras blodtryck sänks, att de blir mer tåligt mot kyla och dessutom klarar stress bättre.

Minskar smärtan
Pirkko Huttonen har, tillsammans med forskarna Leena Kokko och Virpi Ylijukuru, även gjort en annan studie där man haft en testgrupp bestående av 33 vinterbadare som i genomsnitt badade fyra gånger i veckan och 23 personer som inte alls vinterbadade. Forskarna kom fram till att vinterbadarna kände sig mer energiska, aktiva och raska än kontrollgruppen. Alla vinterbadare som led av reumatism, fibromyalgi eller astma hävdade att vinterbadandet minskade deras smärtor och problem.

Annons

Stora hälsovinster
Den stora finska friluftsorganisationen Suomen Latu, där de finska vinterbadarföreningarna är anslutna, hävdar att detta är de hälsovinster som man får genom vinterbadande:

• Bättre tolerans mot kyla
• Färre förkylningar
• Mindre värk och smärta
• Bättre cirkulation
• Lägre blodtryck
• Ett utvilat sinne
• Minskad stress
• Förbättrad sömn

Prata först med din läkare
Vinterbad passar för de flesta, men om man har en hjärt- eller cirkulationssjukdom bör man rådgöra med sin läkare innan man börjar vinterbada.

10 tips till vinterbadare:
1. Ta alltid med en vän.
2. Värm upp dina muskler innan du går i vattnet.
3. Låt din kropp svalna efter bastun innan du går i vattnet.
4. Första gången, ta ett snabbt dopp.
5. Klä dig varmt efter simturen.
6. Drick varma drycker och njut.
7. Gå aldrig i vattnet om du är sjuk eller berusad.
8. Bär en hatt eller mössa, handskar och speciella skor om det behövs (vid SM-tävlingen är det emellertid inte tillåtet att ha på sig handskar och skor)
9. Hoppa aldrig i vattnet med huvudet först.
10. Hur många gånger du går i vattnet, hur länge du stannar och om du gör det efter bastun eller inte är individuella val. Du bör lyssna på din kropp för att lära sig vad som fungerar bäst för dig.


(379)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…