Annons


Vintersolstånd vid världens äldsta solur


solur på Irland

Newgrange på Irland.

Vintersolståndet står för dörren, och vi förbereder oss inför årets kortaste dag och längsta natt.

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Annons

Sommarsolståndet markerar årets längsta dag och kortaste natt, och vintersolståndet det omvända.

På grund av skottårscykeln samt det faktum att vi har olika tidszoner på jordklotet så går det inte att ange några entydiga datum för sommar- och vintersolstånden.

Vintersolståndet har hittills inträffat den 21 december under skottår och året efter skottår samt den 22 december det tredje och fjärde året i skottårscykeln. I år 2014 är det sista gången det här århundradet som vintersolståndet inträffar den 22 december det tredje året i skottårscykeln. Från och med år 2018 inträffar vintersolståndet den 21 december även det tredje året i skottårscykeln.

Vid vintersolståndet går solen överhuvud taget inte upp norr om polcirkeln, även om det blir något ljusare på dagen.

Världens äldsta solur Newgrange på Irland lockar varje år tusentals besökare och är en unik plats att uppleva vintersolståndet på.

Newgrange byggdes som ett monument med endast en ingång för ljuset att komma in via. När solen under vintersolståndet träffar ingången som sedan mynnar ut i en 13 m lång korridor in mot mitten av Newgrange, lyses hela monumentet upp inifrån.

Newgranges preciositet är unik då det konstruerades för över 5000 år sedan, vilket gör monumentet äldre än till exempel pyramiderna vid Giza. Newgrange användes på den tiden som en symbol för att fira in det nya året, samt för att önska om en god skörd.

I år når vintersolståndet Newgrange på morgonen den 21 december. Varje år samlas tusentals människor för att se spektaklet, och det finns till och med ett lokalt lotteri där man kan vinna biljetter till att faktiskt få lov att vara en av få som upplever det hela inifrån monumentet.

Newgrange lyses upp inifrån under vintersolståndet.


(7)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…