Annons


Vispa eller röra – vad blir skillnaden?


vispa eller röra

När man bakar mjuka kakor ska man ibland vispa ägg och socker och sedan tillsätta smält smör. Ibland ska man röra smör och socker och sedan tillsätta ägg. Vilken skillnad i resultat blir det?
Margareta Persson

Annons

Metoden att vispa ägg och socker, för att sedan tillsätta smält matfett (alternativt smält matfett och hett vatten) brukar användas till lätta luftiga sockerkakor, exempelvis lätt sockerkaka eller tårtbottnar. Då används som regel bara lite smält fett (50–75 g). Det finns dock undantag med denna metod, när man använder en större mängd smält matfett i smeten. Det kan vara till en solskenskaka eller liknande, där det ingår mycket fett. Då blir resultatet en mjukare och mer elastisk kaka.

Den andra metoden du nämner, att röra mjukt rumstempererat matfett och socker och sedan tillsätta ett ägg i taget används till saftigare, tyngre, täta och mer kompakta kakor. Det kan vara till exempel fin mjuk kaka, sandkaka, fruktkaka, mjuk pepparkaka eller själva bottnen hos en toscakaka. En sådan smet kan man göra i ordning i förväg och förvara i kylen före gräddning. Smeten till en lättare kaka som är ägg- och sockervispad ska däremot alltid gräddas direkt.

Mjukt matfett får man enklast genom att lägga fram paketet i rumstemperatur i god tid. Ett annat alternativ är att göra det mjukt i mikron eller att skiva det tunt med osthyvel och låta det stå ett tag så att det går att röra vitt och poröst tillsammans med sockret.

Läs mer här:

Lätt och enkelt – baka snabba bärkakan

Varför sjunker frukten i kakan?


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…