Annons
Annons


Visst delar vi på tvätten, eller…?


Kan man tvätta blått och rosa ihop?

Kan man tvätta blått och rosa ihop?

Män upplever att de delar på tvättsysslorna i hemmet – något som kvinnorna inte håller med om. Förr tvättade kvinnorna för hand. Idag handtvättar nästan ingen men könsrollerna lever kvar i tvättstugan.

Annons

– Det är tydligt att kvinnor tvättar oftare än män. Men det är också intressant att betydligt fler män än kvinnor tycker att de delar på dessa sysslor, säger Jimmy Nilsson, tvättexpert på Podab som nyligen gjort en undersökning om svenskarnas tvättvanor.

Grannen går bra men inte sambon
I Sverige finns cirka 4,5 miljoner lägenheter där de flesta boende delar en tvättstuga med sina grannar. Men tvätten delas inte mellan könen. Det visar en undersökning från tvättmaskinsföretaget Podab där 1 000 svenskar boende i lägenhet svarat på frågor om sina tvättvanor.

– 2014 verkar tvättstugan fortfarande vara lite av kvinnans ”bastion”. Hela 73 procent av kvinnorna ser sig som den som sköter tvätten i hushållet. Medan bara 46 procent av männen utnämner sig som den som tvättar i hushållet, säger Jimmy Nilsson.

Kvinnor bryr sig
För att ytterligare befästa traditionella könsroller, visar undersökningen också att kvinnor verkar bry sig mer om tvättresultatet och att män ”slarvar” mer. Exempelvis svarar betydligt fler kvinnor än män att de tänker på tvättresultatet när de väljer tvättmedel. Och att hälften av alla män struntar i att sortera ljusa och mörka kläder, något som bara 27 procent av kvinnorna kan tänkas göra.

Tvättkunskaperna hos svenska folket varierar. Kvinnorna är mer självsäkra på sina kunskaper jämfört med män. Sju av tio kvinnor uppger att de har goda kunskaper i tvätthantering. Hela 83 procent av kvinnorna är noga med att läsa tvättråden i plaggen och ju äldre man är desto mer ofta läser man tvättråden, visar undersökningen.

Olika världsbild
Undersökningen visar också att synen på vem som gör jobbet skiljer sig mellan könen. Samtidigt som hälften av männen svarar att de sköter tvätten tillsammans med sin sambo uppger bara en fjärdedel av kvinnorna att tvättsysslorna delas.

– Det verkar som att männen och kvinnorna inte har samma världsbild när det gäller vem som gör jobbet i tvättstugan, säger Jimmy Nilsson.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…