Annons
Annons


Visst hade alla ansiktena ett namn!

Det är en ovanlig blandning av överlevande som står på kajen i Malmö den 28 april 1945. Norska motståndsmän, polska mammor med nyfödda barn, brittiska spioner och judiska överlevande. Alla är de förenade i frihetens ögonblick. 70 år senare får de berätta sina historier.


Hundratals människor befriade från de tyska koncentrationslägren anländer till Malmö hamn den 28 april 1945. Foto: SVT

Hundratals människor befriade från de tyska koncentrationslägren anländer till Malmö hamn den 28 april 1945. Ikväll, torsdag, visas Magnus Gerttens film ”Varje ansikte har ett namn” där han försökt identifiera personerna på bilden. Foto: SVT

Den 28 april 1945 anländer båtar med krigsfångar och överlevande från de tyska koncentrationslägren till hamnen i Malmö. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer. 70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången.

Annons

De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten. Dokumentären ”Varje ansikte har ett namn” är gjord av filmaren Magnus Gertten.

Spårade de okända

I dokumentären följer Magnus Gertten upp det arbete han påbörjade med Hoppets hamn (2011). Han har genom en omfattande research lyckats sätta namn på många av de okända ansikten som syns i filmen från 1945. Ett av namnen är Bernhard Kempler som var nio år när han kom till Malmö. Han överlevde kriget genom att klä ut sig till flicka.

Paralleller till idag

”Varje ansikte har ett namn” är en film om befrielsens komplicerade ögonblick. Scenerna från 1945 utspelar sig över hela världen även idag. I filmen får vi möta en grupp flyktingar som i juli 2014 lyckats ta sig till Sicilien i en liten fiskebåt. De är en del av den ändlösa ström av krigsflyktingar som tvingas lämna sina hemländer. Vi ser dem i nyhetssändningarna varje dag. Alla är anonyma. Alla är ansikten utan namn.

Gilla Allas.se på Facebook

Varje ansikte har ett namn: Torsdag 23 april, kl 20.00 i SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…