Annons


Visste du det här om Kanarieöarna?

9 roliga och intressanta saker om Kanarieöarna att ha koll på!


kanarieoarna-fakta

Kanarieöarna består av 7 olika öar: Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro.

9 intressanta fakta om Kanarieöarna

1. Med ursprung från vulkanerna
Flera miljoner år av vulkanaktivitet i den här delen av Atlanten ledde till framväxten av dessa sju öarna som i dag utgör Kanarieöarna. Det gåtfulla landskapet Timanfaya på Lanzarote är ett tydligt exempel på ställe där man kan se spår av detta genom att vandra runt och beundra naturens styrka och fantastiska krafter. Caldera de Tejeda är också ett starkt exempel på vad naturen kan skapa med spektakulära spår av vulkanaktivitet.

Annons

2. Maten tillagas över sovande vulkan
Som nämnt ovanför så har öarna mycket och imponerande spår av just vulkanaktivitet. Det har en restaurang på Lanzarote tagit tillvara på då maten som serveras grillas över vulkanisk värme från den vilande vulkanen.

3. Ta en tur under jorden
Under markyta finns djupa och milslånga grottor där olika djurarter håller till. Dessa djur har helt anpassat sig till mörkret och finns endast på just dessa platser. Den mest kända och besökta platsen är Jameos del Agua och Cueva de los Verdes på Lanzarote. En annan intressant grotta att besöka är Cueva del Llano på Fuerteventura som är över 800 000 år gammal . Där kan man se intressanta fossiler, bland annat från utdöda arter som under de senaste 800 000 åren har levt på platsen.

4. Vissling är ett eget språk på La Gomera
På ön La Gomera visslar de istället för att prata, de kallar det för silbo gomero. Landskapet på ön är ganska svårt att färdas i och det var i och med det som visselspråket uppstod, från början endast som varningar och för uppmärksamhet. Men det speciella visselspråket på La Gomera har blivit godkänt av EU som ett eget språk och inte bara som en form av informell kommunikation.

5. Nästan halva öns yta är skyddad
Kanarieöarna har 146 naturreservat som täcker hela 40 % av öns yta men det är inte bara landskapet som är skyddat, även himmelen är skyddad av en lagstiftning som garanterar den astronomiska kvalitén. Kanarieöarna är kända för att ha den renaste och klaraste himmelen i Europa och därför ligger några av de viktigaste observatorierna på just Kanarieöarna. Observatoriet Gregor teleskop of Tenerife, som är det största i Europa, och Roque de los Muchachos på La Palma, är båda öppna för allmänheten.

6. Dricksvatten från molnen
Du kan dricka vatten som är hämtat från molnen, det kallas för ”agua de niebla”. Detta speciella dricksvatten är uppsamlat på 1 600 meters höjd av speciella dimuppsamlare.

7. Flest soltimmar i Europa
Kanarieöarna är den plats som har flest soltimmar i hela Europa. På Kanarieöarna kan man året runt njuta av stabila och behagliga temperaturer, utan några stora temperaturskiftningar.

8. Kristallklart vatten
Vattnet på Kanarieöarna håller en jämn temperatur på omkring 20 grader vid alla tidpunkter och tack vare det klara vattnet kan man se klart upp till 30 meter. I det kristallklara vattnet kan man uppleva allt från havssköldpaddor till spännande fiskar. Under vattenytan finner man Kanarieöarnas olika vulkaniska bergarter vilket gör att det i havet döljer sig ett varierat landskap av klippor och grottor och man kan uppleva undervattens lava på nära håll.

9. Populär plats för filmproduktion
Filmindustrin har funnit en stor och naturlig filmscen på Kanarieöarna. Några exempel på filminspelningar som har ägt rum på Kanarieöarna är Los abrazos rotos av Pedro Almodóvar, och även internationella produktioner så som Fast and Furious, Wrath of the Titanes, In the Heart of the Sea och Wild West Exodus för att nämna några få.

Läs också: Guide till Gran Canaria

gran-canaria


(259)
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…