Annons
Annons


”Vit” frukt minskar risken för stroke


Höst betyder äpple och äpple är nyttigt utan att vi vet varför.

Javisst fungerar det! Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Men experter vet inte varför.

En holländsk studie visar att vitt fruktkött av äpplen, päron och bananer minskar risken för stroke med upp till 52 procent.  Även den vita grönsaken blomkål har samma effekt. Forskarna har under tio år kartlagt drygt 20.000 personers kostvanor.

Annons

Vet inte varför
Resultatet är entydigt, ändå står forskarna fortfarande frågande; orsaken till att riskerna minskas är en gåta.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det är svårt att säga vad det är som motverkar stroke i vit frukt och grönsaker. Vi vet att äpplen och päron innehåller stora mängder av kostfiber, men det kan även finnas andra förklaringar, säger Linda Oude Griep i det nederländska forskarlaget till den medicinska tidskriften Stroke .

Studien visade att så lite som 25 gram mer vitt fruktkött per dag minskade risken för stroke. Ett genomsnittligt äpple väger 120 gram.

Färgade frukter
Förtäring av färgade frukter och grönsaker som plommon, sallad, kål, apelsiner och citroner gav ingen minskning av risken för stroke, enligt den stora undersökningen.

Forskarna betonar dock att det inte betyder att människor bör hålla sig borta från färgade frukter och grönsaker.

– All frukt och grönsaker har positiva hälsoeffekter och bör utgöra en väsentlig del i den dagliga kosten, säger Linda Oude Griep.

Skador i hjärnan
Termen stroke hänvisar till den medicinska termen apopleksi som i nio fall av tio orsakas av en blodpropp i hjärnan.

Världshälsoorganisationen WHO har definierat stroke som ett tillstånd av snabb utveckling av skador på hjärnan som varar längre än 24 timmar.

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till kroniska funktionshinder i Sverige och andra industriländer.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…