Annons
Annons


Vitamintabletter utan verkan


Forskning visar att vitaminpiller har liten eller ingen effekt.

Forskning visar att vitaminpiller har liten eller ingen effekt.

Är du noga med att ta vitamintabletter varje dag? Det är kanske helt bortkastade pengar. För enligt en brittisk-amerikansk expertgrupp har extra vitaminer ingen effekt på hälsan. I vissa fall kan det till och med vara farligt.

Annons

Detta kom forskarna fram till efter att ha gått igenom flera olika studier som gjorts de senaste åren på vitamin- och mineraltillskott. I de studierna deltog sammanlagt en halv miljon personer.

Gilla Allas.se på Facebook

Ingen skillnad på 12 år
I en av studierna fick 6 000 äldre män i tolv år antingen en vitamintablett med vitamin A, B, C, E och betakarotin eller ett placebopiller. Man ville se om vitamintillskott påverkar en sådan sak som dåligt minne som ofta kommer när man blir äldre. Efter de tolv åren kunde dock forskarna inte se någon skillnad i kognitiva funktioner, som minne, mellan de som fått vitamintillskott och de som fått placebo.

Placebo lika bra
Andra forskare har under fem år följt 1 700 personer för att se om ett extra tillskott av vitaminer och mineraler kan ha någon effekt på risken för hjärtinfarkt och stroke eller om det kan förlänga livet på annat sätt. Men även där sågs ingen skillnad mellan vitamingruppen och placebogruppen.

 


(9)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…