Annons
Annons


Vuxnas bantningshets förs över på barnen


En ny undersökning visar att 43 procent av svenskarna bantar eller nyligen har bantat och att de mest populära metoderna är LCHF, 5:2 och GI. Få lyckas dock på lång sikt: endast nio procent klarar att hålla en ny diet i sex månader.

Annons

Samma undersökning visar att 66 procent ser ett ökat mat- och viktfokus hos barn och ungdomar – och många skyller det på föräldrarna.

Svenskarna är ett folk med öppet sinne för nya dieter. Nästan hälften har följt en diet för att gå ned i vikt de senaste två åren och de flesta väljer metoder som LCHF, 5:2 och GI. Få är dock långsiktiga i sin viktnedgång: endast nio procent lyckas hålla en ny diet i sex månader. En tredjedel överger metoden redan efter några veckor.

Gilla Allas.se på Facebook

Vuxna signalerar till barnen
Undersökningen visar att två av tre upplever att barn och ungdomar idag är mer fokuserade på mat och vikt än för 10 år sedan. Många skyller detta på hur dieter och kroppsideal lyfts i media – men föräldrarnas påverkan anses också avgörande. 28 procent tror att barnens vikt- och matfokus beror på att föräldrarna bantar och 35 procent tror att det beror på att föräldrar pratar mycket om vikt.

Av de föräldrar som bantat uppger nästan hälften att deras barn varit medvetna om att mamma eller pappa har gått på diet.

– Det är vi vuxna som ansvarar för att lära våra barn sunda matvanor. När mamma eller pappa plötsligt inte äter två dagar i veckan, konsekvent väljer bort potatisen eller öser grädde på allt – då har man någonstans släppt det ansvaret, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna som står bakom undersökningen.

Från undersökningen (1000 respondenter):

Svenskarnas dietvanor

 • 43 procent har följt en diet för att gå ned i vikt de senaste två åren. Relativt jämt fördelat mellan män och kvinnor – 39 procent respektive 47 procent
 • De mest populära dieterna är LCHF (35 procent), 5:2 eller annan periodisk fasta (27 procent) och GI (24 procent)
 • 31 procent överger sina dieter redan efter några veckor
 • Endast 9 procent lyckas hålla dieten i mer än ett halvår

Barns mat- och viktfokus

 • 66 procent upplever att barn och ungdomar idag är mer fokuserade på mat och vikt än för 10 år sedan.

På (flervals)frågan vad man trodde det beror på svarade:

 • 44 procent Kompisars påverkan
 • 87 procent Hur dieter och kroppsideal lyfts i media
 • 28 procent Att föräldrarna bantar
 • 35 procent Att föräldrar pratar mycket om vikt
 • 30 procent av respondenterna har barn i åldern 3 till 18 år:
 • Hälften av föräldrarna bantar eller har bantat de senaste två åren
 • 42 procent av de som bantar/bantat uppger att deras barn är medvetna om att de gått på diet

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av analysinstitutet Norstat. Under perioden 21-28 oktober 2013 genomfördes sammanlagt 1000 CAWI-intervjuer med män och kvinnor, 18-65 år, representativt för Sverige i webbpanel med sannolikhetsbaserat urval.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…