Annons
Annons


Waranmätaren förändrade Saras liv: Ett stick i fingret ger mig frihet!

Varje vecka fick Sara åka tjugo mil för att kolla sitt blodvärde på sjukhuset. Där hon bor ingår inte en Waranmätare för hemmabruk i patientförsäkringen, och den var för dyr för att köpa själv. Då hörde en okänd man av sig med ett erbjudande som gjort Saras tillvaro enklare.


Nu kan Sara enkelt kolla sitt PK-värde hemma.

Nu kan Sara enkelt kolla sitt PK-värde hemma.

Gåvan från främlingen gör att jag känner mig friskare!

Sara har ett medfött hjärtfel, och efter flera dramatiska operationer ordinerades hon det blodförtunnande läkemedlet Waran. Varje vecka fick hon åka 10 mil fram och tillbaka för att kolla sitt blodvärde.

AV JESSIKA DEVERT FOTO: TOMAS BERGMAN

Annons

Sara Svensson var en aktiv liten tjej som red och sprang fortast i skolan på mellanstadiet. Någonstans där började hon bli väldigt trött och när hon nådde högstadiet sökte hon läkarhjälp, men blev inte tagen på allvar.
– Läkarna tyckte att jag skulle gå ut och inte sitta vid datorn så mycket. Jag ägde inte ens en dator! De skrev ut inflammationshämmande mediciner, men de hjälpte inte, berättar Sara.
I takt med att tröttheten blev värre började Sara tvivla på sig själv. Hon kanske inte var tröttare än någon annan? Var hon verkligen onormalt trött?
– Det är ju svårt att veta hur trötta andra människor är, så jag pressade mig själv ännu hårdare. Det fungerade ett tag, men när jag var 18 år föll jag ihop i duschen och min dåvarande pojkvän körde mig till akuten. Då konstaterades ett medfött hjärtfel, säger hon.

Opererades akut

Sara var i väldigt dåligt skick och behövde akutopereras och byta ut en dålig hjärtklaff. Hon ville inte. Det var helt obegripligt att hon, bara 18 år gammal, stod inför det här valet. Det var 50 procents chans att överleva operationen och om hon inte gjorde den skulle hon dö ändå.
– Jag slog ifrån mig, jag ville inte förstå, men jag var tvungen. Det var fruktansvärt när de rullade iväg mig till operation och jag skulle säga hej då till familjen. Jag visste inte om jag skulle få se dem igen, säger Sara.
Men det var inte slut där. Klaffen fungerade, men höll inte och operationen fick göras om. Den här gången stannade Saras hjärta under operationen och de fick avbryta. En pacemaker opererades in, och Sara låg på avdelningen i en vecka och återhämtade sig innan de gjorde ett nytt försök. Den här gången lyckades läkarna operera in en metallklaff, som hon har än i dag.
– Jag blev bättre efter det, även om jag aldrig har blivit riktigt bra. Men jag började jobba igen, det var jätteskönt. Sedan fick jag en blodpropp och efter det hjärtsvikt, och då började jag äta det blodförtunnande läkemedlet Waran, berättar Sara.

Kontaktade politikerna

Nu är livet annorlunda för den aktiva tjejen. Sara, 32, är fortfarande aktiv, men hon måste ta stor hänsyn till sitt försvagade hjärta. Tröttheten är fortfarande ett enormt problem och om hon ska tillbringa en dag i stallet hos hästarna så vet hon att hon måste återhämta sig i ett par dagar efteråt. En gång i veckan var hon dessutom tvungen att åka från hemmet i Vuollerim till Boden, cirka tio mil, för att kolla sitt blodvärde, något som tog på krafterna och som rutade in hela hennes liv.
– Jag var jättetrött på att åka runt och ta blodprov och sedan åka med provet till labbet. Det tog en hel dag och efteråt var jag helt slut, säger Sara.
Det fanns Waranmätare för hemmabruk, det hade hon kollat upp, men i Norrbottens landsting ingick de inte i patientförsäkringen. Att köpa en egen var inget alternativ då de är dyra. Till slut gick Sara till politikerna i länet och lyfte frågan. Det gjorde att lokaltidningen skrev en artikel om henne och då hade hon tur.
– En man hörde av sig som hade en mätare som han inte använde. Jag fick mätaren av honom och det har underlättat oerhört mycket för mig, berättar Sara.

Sara tar ut Diza på promenader så ofta hon orkar.

Sara tar ut Diza på promenader så ofta hon orkar.

Kollar värdet själv

Dels slipper hon åka de långa sträckorna en gång i veckan, dels kan hon själv hålla koll så att blodvärdet ligger som det ska.
– Värdet kan ändras beroende på vad man äter eller om man har en stressigare period och då kan jag kolla det själv. Nu vet jag att om jag äter vissa saker så får jag ta lite mer medicin, säger Sara.
En gång i veckan tar hon provet och ringer in till vårdcentralen för att meddela resultatet. Då kan hon tillsammans med en sjuksköterska stämma av om dosen Waran ska höjas eller sänkas. Sara säger att det ger henne en känsla av frihet att själv ha koll på sin vård.
– Jag känner mig friskare, hur konstigt det än låter. Jag slipper planera mitt liv utifrån vården och jag är inte i någon annans händer, säger Sara.
Drömmen nu är att kunna gå tillbaka till sitt jobb som säljare i en djuraffär. I och med att hon slipper att åka till vårdcentralen en gång i veckan så blir det också lättare att uppfylla den drömmen.
Läkarna säger att en halvtidstjänst kan vara lagom för henne, mer klarar inte hennes hjärta. Under tiden är Sara i ridhuset och går promenader med sin italienska vinthund Diza, allt efter hur mycket hon orkar.

Sara ringer till sköterskan och meddelar sitt PK-värde, och då får hon veta ifall dosen Waran ska höjas eller sänkas.

Sara ringer till sköterskan och meddelar sitt PK-värde, och då får hon veta ifall dosen Waran ska höjas eller sänkas.

Waran

Läkemedlet Waran används för att förhindra blodet att koagulera och bilda blodproppar i kärlen. Om man har en risk för att få blodproppar på grund av olika sjukdomar kan man få medicinen i förebyggande syfte.
Det verksamma ämnet i Waran heter warfarin och är en så kallad antikoagulantia, ett blodförtunnande medel. Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Rätt dos är viktigt!

Det är viktigt att patienten tar hela dosen medicin vid samma tidpunkt varje dag. Det är för att medicinen inte får överdoseras eller underdoseras. Om medicinen överdoseras kan det finnas risk för blödningar och om den underdoseras kan man få blodproppar.

Mätare

Mätaren kallas CoaguChek och det krävs en remiss från din behandlande läkare till en speciell patientutbildning, så att du lär dig använda mätaren. En droppe blod placeras på en remsa som man stoppar in i mätaren som läser av värdet i blodet. Sedan kan patienten anpassa doseringen av sin blodförtunnande medicin. Vissa landsting erbjuder CoaguChek-mätaren som ett kostnadsfritt hjälpmedel som man kan låna. En mätare kostar mellan 5 000 och 6 000 kronor om man vill köpa den själv.

Hur fungerar mätaren?

Patienten måste regelbundet ta ett PK-prov (mäter blodets förmåga att levra sig) som visar INR-värdet, blodets tjocklek. Det normala värdet är omkring 1,0. Vid Waranbehandling bör det ligga mellan 2,0 och 3,0, vilket betyder att det tar 2–3 ggr längre tid att stoppa en blödning.

 

LÄS OCKSÅ


(60)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…