Annons
Annons


Whiskyvågen är här för att stanna


Sverige beskrivs ofta som ett Vodkaland men det är whisky som säljer mest av spritsorterna på Systembolaget. Varje dag säljs det 20 000 liter whisky, vilket är en betydande andel i relation till vodka som har en försäljningsvolym på 13 501 liter. Men, det är inte bara försäljningen som blomstrar utan även intresset kring whisky kokar.

Annons

En undersökning, utförd i december 2014, visar att var femte svensk har mer än fyra olika sorters whisky i sitt hem och 35 procent av svenska folket uppger att de har whisky som intresse.

Svenskarna och whiskykonsumtion

Även om försäljningen och konsumtionen av maltwhisky ökar är blended whisky fortfarande kategorin som säljer mest. Den irländska whiskeykategorin har ökat med 16 procent under de fem senaste åren och Tullamore DEW är den klara ledaren som är störst i norden.

Väldigt många associerar whisky med just den skotska single malten men den irländska kategorin är också på framfart. Irländsk whiskey är lite mjukare och lenare än skotsk. Den är dessutom basen i många drinkar, som exempelvis Irish Coffee.

Undersökningen visar att bland drinkar är Irish Coffee den populäraste whiskeydrinken och var sjätte svensk vill dricka sin whiskey i en Irish Coffee. Allra populärast är dock att dricka whiskyn ren, både bland kvinnor och män.

Statistiken är hämtad från Systembolagets försäljningsstatistik från 2013.

Undersökningen är utförd av Snabba Svar med Nigab som uppdragsgivare vecka 48 2014. 1037 personer i åldrarna 20 till 70 har svarat

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…