Annons


Baka enkelt – frasig wienerlängd med apelsincurd

Med färdig smördeg och köpt apelsincurd bakar du den här frasiga längden superlätt. Men självklart får du även recept på hemgjord curd. Superläckert med massor av smak som ser proffsigt ut.


Kondisfint – baka frasig wienerlängd med apsleisncurd.

Frasig wienerlängd 
med apelsincurd

8 pers
45 min

Apelsincurd:
fint rivet skal och saft 
av 1 apelsin
rivet skal av 1/2 citron
1 msk apelsinjuicekoncentrat
1/2 dl florsocker
30 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg + 1 äggula

Annons

Längd:
250 g kyld smördeg
100 g apelsincurd
100 g färskost naturell 
av philadelphiatyp
1–2 msk florsocker

Garnering:
ägg till pensling
mandelspån
pärlsocker

1. Koka upp hälften av apelsinsaften, skal, apelsinjuicekoncentrat, florsocker och smör under omrörning. Dra från kastrullen. Blanda resterande apelsinsaft med majsstärkelse och rör ner i apelsinkoket.

2. Vispa samman ägg och äggula och tillsätt under omrörning. Sjud upp under fortsatt omrörning tills det tjocknar, dra från kastrullen och låt svalna. Sätt ev apelsincurden i kallt vattenbad, rör om då och då för snabbarekylning.

3. Rulla ut smördegen med papper på en plåt och markera tre längder. Skär sneda flikar på bägge sidor och spara mittdelen hel. Bred på färskosten blandad med florsockret i mitten, ett rejält lager apelsincurd över (får du över kan du äta det t ex till rostat bröd). Vik först en flik från ena sidan, sedan en från andra sidan. Fortsätt tills hela längden är täckt.

4. Pensla med lätt vispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i 225° i 18–20 min el tills den har fått fin färg och ser frasig ut. Godast nybakad.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Smördegsrullar med choklad


(34)
(4)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…